Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han har viet terrorsiktede Anders Behring Breivik få tanker i dagene etter angrepene. I stedet fokuserer han på hjelpen til ofrene.

Under en pressekonferanse med internasjonale medier onsdag ettermiddag fikk statsministeren spørsmål om sine følelser om gjerningsmannen. Han tok ikke siktedes navn i sin munn og sier han ikke tenker så mye på ham.

– Men jeg tenker på handlingene han utførte, og de er skrekkinngytende. På et vis har jeg en distanse til det, fordi jeg fokuserer på det viktigste: å hjelpe de som har mistet sine kjære og de mange skadde som trenger hjelp og trøst, svarte Stoltenberg.

Han understreket også viktigheten av å skille mellom det å ha ekstreme holdninger og det å forsøke å implementere dem ved bruk av vold.

– I et demokrati må vi også tolerere de synspunktene vi misliker og syns er ekstreme, sa statsministeren.

Kombinere sorg og håp

På spørsmål fra Aftonbladet svarte han at den hardeste utfordringen den siste uka var å kombinere sin dype sorg over tragedien med å gi det norske folket håp og vilje til å gå videre. Før han åpnet for spørsmål, benyttet han også anledningen til å takke for støtten Norge har fått fra alle verdenshjørner.

– Vi setter pris på støtten vi har opplevd fra det internasjonale samfunnet de siste dagene, sa Stoltenberg på den internasjonale pressekonferansen onsdag.

Han sa at hans stolteste øyeblikk etter terrorangrepene var den store minnemarkeringen med over 200.000 mennesker i gatene i Oslo mandag.

– Dette er et angrep på våre fundamentale verdier om frihet og demokrati. I Norge har vi svart dette angrepet med å vise sympati for de berørte. Vold kan aldri tillates, og vi vil møte angrepet med mer demokrati og åpenhet, sa Stoltenberg.

Sikkerhet skal evalueres

– Det norske folk viser at de ikke er redd for vold og at de svarer med støtte og mer åpenhet. Det er det som er budskapet, sa han.

Statsministeren fikk flere spørsmål om hvorvidt Norge har gode nok sikkerhetstiltak og god nok politiberedskap. Men han påpekte at det nå først og fremst er tid for å hjelpe alle de berørte.

– Etterpå, spesielt etter at etterforskningen er ferdig, skal alle slike ting evalueres. Og den debatten ønsker jeg velkommen. Alle land som opplever slike hendelser, må gå gjennom og se hva de gjorde riktig og hva de gjorde feil, svarte statsministeren.