Obama talte onsdag til flere tusen hjemvendte soldater og understreket at USA gjennom de store menneskelige tapene må dra lærdom av Irak-krigen, som siden starten i 2003 har skapt splid både i USA og internasjonalt.

— Det er vanskeligere å avslutte en krig enn å starte den, sa Obama.

— Vi etterlater et suverent, stabilt og selvstendig Irak med en representativ regjering som ble valgt av folket, sa Obama til soldatene om krigsinnsatsen han i utgangspunktet var imot.

Som Illinois-guvernør fordømte han i sin tid beslutningen til forgjengeren George W. Bush om å gå militært inn i Irak som en «dum krig».

På vei hjem

Rundt 4.500 amerikanerne har falt i Irak siden invasjonen i 2003. På det meste har USA hatt rundt 170.000 soldater utplassert ved 505 ulike baser på irakisk territorium. Sluttfasen i tilbaketrekningen omfatter rundt 6.000 amerikanere fra de tre siste av disse basene, og fristen for å fjerne de siste soldatene utløper ved årsskiftet.

Kritikere anklager Obama for å trekke soldatene for raskt ut for å oppfylle ett av de viktigste valgløftene fra 2008. De frykter at tilbaketrekkingen skal innlede en ny giv for opprørerne i Irak.

Feirer

I Falluja i Irak feiret innbyggerne onsdag den amerikanske tilbaketrekkingen med blant annet å brenne amerikanske flagg. Rundt 3.000 mennesker deltok i feiringen og holdt opp irakiske flagg og bannere med påskriften «Falluja: motstandsbyen».

— Jeg er glad for å se at amerikanerne drar fra Irak. Det er først nå vi faktisk kjenner smaken av frihet og selvstendighet, sier 30 år gamle Ahmed Jassim.

Falluja var et viktig tilholdssted for irakiske opprørere og har opplevd harde kamper mellom amerikanske soldater og opprørssoldater. Amerikanerne brukte store ressurser på å knuse opprørsstyrken i byen. (©NTB)