— Rapportens begrunnelse for valg av diagnostiske kjennetegn synes ikke å treffe. Dette utelukker ikke at han er paranoid schizofren. Men rapporten dokumenterer ikke det, etter min mening, sier Svenn Torgersen til Aftenposten.

Torgersen som er professor emeritus i klinisk psykologi, mener rapporten gir grunn til å spørre om Breiviks diagnose er paranoid psykotisk istedenfor schizofren. Han mener Breiviks vrangforestillinger ikke tilfredsstiller psykiatriens krav til beskrivelsen «bisarr».

— Jeg finner ikke noe sted dokumentert at bisarre vrangforestillinger foreligger. Det er heller ikke dokumentert at det foreligger influens-symptomer, sier Torgersen.

Også Arne Thorvik, som til daglig er overlege i Psykiatrien i Vestfold, grunnlaget for diagnosen ikke er godt nok begrunnet.

— Jeg skal være så ydmyk å si at konklusjonen paranoid schizofreni kan være riktig, men den er langt fra tilstrekkelig underbygget. Hovedinnvendingen er at alternative forståelsesformer av gjerningsmannen og handlingen knapt er drøftet, sier Thorvik. (©NTB)