— Jeg mener at det med en så kontroversiell avgjørelse vil være klokt med en ny vurdering. Men det er samtidig klart at det ikke er politikernes oppgave å be om noe slikt. Det må komme fra retten selv. Jeg mener bare det vil være tryggere med flere meninger, sier Hareide til NTB.

Han leder den særskilte 22. juli-komiteen på Stortinget og vil bli sterkt involvert i terrorrelaterte spørsmål i månedene framover.

Denne komiteen skal behandle de to redegjørelsene om 22. juli som ble holdt av justisministeren og forsvarsministeren tidligere i november. Komiteen skal på et møte onsdag konkretisere sitt arbeid og legge en tidsplan for høringer, blant annet med PST-sjef Janne Kristiansen.

KrF-lederen sier han er overrasket over de sakkyndiges konklusjon, der det heter at Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. Hareide sier han forstår folks reaksjoner på at en person som så målrettet og detaljert har planlagt terrorhandlinger, skal vurderes som syk og trolig dømmes til behandling på Dikemark og ikke soning i et fengsel.

— Min reaksjon er ikke uttrykk for noen mistillit til de sakkyndige. Men jeg sitter med en todelt følelse. Jeg er overrasket fordi gjerningsmannen har virket så overlagt i alt han har gjort, men samtidig blir han vurdert som strafferettslig utilregnelig, sier Hareide.

Han mener at psykiaternes faglige konklusjon til tross for dette viser uavhengighet og at norsk rettsvesen er blitt styrket. KrF-lederen tror også at folk etter hvert vil kunne godta tvungen psykiatrisk behandling for Breivik, når de skjønner at han uansett ikke vil komme ut igjen i det åpne samfunnet. (©NTB)