FLASKEVANNING: Fyll en halvannen liters flaske med vann og sett den opp ned i potta, uten kort. Planten forsyner seg når den har behov. En utmerket "ferievanning" for noen dager. Foto: Jon Anders Skau

Ideelt sett skal en potte tørke opp mellom hver vanning, men ikke så mye at jorda løsner fra pottekanten. Vann lite og ofte med temperert vann, gjerne sommerens regnvann.

Beina i vann

Men vanning uten drenering er ikke bra. Plantene trives ikke med å stå med «beina i vannet».

Hull i bunnen på potter og kasser, godt med stein, leca knust takstein etc. før du fyller jord, gjør at overflødig vann renne ut og røttene får luft. Men er pottene veldig store, kan små blomster med mye god jord under seg, få en utfordring. Det blir rett og slett for mye fuktig jord for noen tynne røtter som helst skal få tørke opp mellom hver vanning.

Vanning og ferie

Skal du reise bort i mer enn tre-fire dager er det nok tryggest med hjelp til vanningen. Det trenger ikke være naboen, for det finnes flotte hjelpemidler og få kjøpt. Det kan for eksempel kobles tids ur til vannkrana langs veggen, slik at du innstiller den på hvilke dager den skal vanne, og hvor lenge. Alt etter de regler som vanningsrestriksjonene tilsier hvis det gjelder. Det går også an å viderekoble svetteslanger og dryppvanning til de forskjellige bed og potter. Det finnes utstyr i flere prisklasser og det er langt enklere og installere enn det høres ut som.

Men halvannen liters plastflasker duger også som hjelp i noen få dager. Fyll den med vann og sett den på hodet i potta. Da vil potta trekke vann etter behov og det er utrolig hvor effektivt dette er.

Du kan med fordel flytte de pottene som står i sterk sol til litt mer skygge mens du er bortreist.

Plen

Før jeg vanner min lille plen skal det være veldig tørt. Plenen blir grønn og fin igjen så fort regnet kommer.

Har du derimot lagt ny plen, er det viktig at den ikke tørker inn. Da skal røttene etableres, og plenen skal klare tørkeperioder seinere. Gi den helst en skikkelig rotbløyte over noen timer.

Unngå å snauklippe plenen før perioder med tørt vær bør. Litt høyde på gresset holder mosen unna.

Bed

En svetteslange er en rimelig og god investering i bedene. Den ”svetter” vannet slik at det holdes jevnt fuktig. Slangen kan du grave 4-5 cm ned i jorda eller barken slik at den ikke er synlig, men det er lurt å ta den opp før vinteren.

Hvis du skal være borte fra sommerblomstene dine en lengre periode, kan du med fordel klippe ned blomstene før du drar. Du klipper av de nye knoppene som er klare til å blomstre slik at du får ” neste runde” når du er tilbake. Planten bruker ikke tid og energi på å modne frøene, og plantene dine blir i stedet kraftigere.

Gjødsel

Gjødsling er svært viktig for at våre ettårige slitere skal klare jobben. Syntes du det er vanskelig å huske dette, så benytt langtidsgjødsel i jorden. Det finnes i flere former, og det er ikke for seint, for små gjødselpinner kan stikkes i pottene og vi kan ha blomstring til langt ut på høsten.