KRISTIANSAND: — Generelt mener jeg at de som føler at navnet deres er blitt misbrukt, bør politianmelde forholdet. Dokumentasjonen i saken inneholder kontonumrene som penger er blitt betalt til T5pc, og da kan det raskt avklares hva som har skjedd, sier Sylte til Fædrelandsvennens nettavis.

Han vil ikke legge seg opp i Nupens eller andres saker konkret, men gir dette som et genrelt råd.

I Fædrelandsvennens papiravis onsdag sier Kjell Nupen at han ikke har investert i pyramideselskapet, men regner med at "venner eller bekjente har investert noen kroner i mitt navn på dette selskapet".

Også eks-fotballproff TOre PEdersen, landslagsspiller Erik "Panzer" Hagen og langsrennsløperen Tor Arne Hetland står på aksjelistene, men påstår overfor VG at de aldri har kjørt aksjer.

Advarer

Skatteetterforskere advarer mot fiktive og falske navn i de omstridte aksjonærlistene til T5PC.Noen er oppført som aksjonærer uten selv å vite om det, andre navn er ren diktning.

– Jeg vil advare mot å ta listene for bokstavelig, sier avdelingsleder Ragnvald Brekke ved Skattekrimenheten i Oslo og Akershus til NTB.

Skattekrim har gransket pyramideselskapet The 5 Percent Community i flere måneder, og samarbeider tett med Økokrim.

TV 2 Nettavisen publiserte tirsdag listen over samtlige aksjonærer i T5PC.

Mange føler seg uthengt og har krevd at listen fjernes fra nettet. Nettavisen svarer at pyramidespill er ulovlig, og at offentlighet om selskapet har stor betydning.

Skattekrim vil ikke legge seg opp i diskusjonen om det presseetisk er riktig å legge ut listene.

Advokat Olav Sylte mener imidlertid det var en riktig avgjørelse, og for hans arbeid med erstatningssak mot toppene i selskapet, innebar offentliggjøringen et skritt videre.

— Opplysningene i listene bekreftet informasjon vi har fra før. Men vi har grunn til å tro at det har vært betydelig omsetning av aksjer også utenom det som framgår av listene, sier Sylte til Fædrelandsvennens nettavis.

– Vi vil imidlertid gjøre oppmerksom på at listene sannsynligvis inneholder enkelte feil, sier avdelingsleder Ragnvald Brekke ved Skattekrimenheten i Oslo og Akershus.

– Det er grunn til å tro at enkelte dels har brukt fiktive navn ved utbetalinger fra selskapet og at dette også gjenspeiles i aksjeoversikten. Det kan også herske tvil om at noen enkeltpersoner og selskaper som står med aksjeposter, ikke er reelle eiere av disse. De kan enten uvitende være brukt av andre, eller de kan «fronte» reelle eiere, sier Brekke.

Noen aksjeeiere er umiddelbart lite troverdige, slik som hr. «Alfa Alfa», bosatt utenlands.

Det er verre med den profilerte advokaten Christian Wiig fra Trondheim, som er oppført med 777 aksjer. Han hevder han aldri har handlet aksjer i selskapet.

– Vi kan ikke utelukke at noen har brukt andres navn – med eller uten den navngittes samtykke. Ett av temaene i saken har blant annet vært hvem som er reell eier av ulike aksjeposter, sier Brekke.

Hvitvasking

Skattekrim er interessert i saken fordi det er mistanke om at pyramideselskapet er brukt til hvitvasking av penger.

Skattegranskerne har foreløpig avslørt at 99 personer under falskt navn hentet ut 33 millioner kroner i lønn og provisjon fra T5PC i 2003. Disse risikerer nå skattesmell – og anmeldelse.

Flere aksjonærer kan bli avslørt i den løpende granskingen, opplyser Ragnvald Brekke.

Skattekrimenheten er et nytt samarbeidsprosjekt mellom Oslo ligningskontor, Oslo fylkesskattekontor og Akershus fylkesskattekontor.

Enheten samarbeider tett også med politi, Økokrim, kemneren og skattefogden, melder NTB.