KRISTIANSAND: — Høyre ønsker en levende leverandørindustri på Sørlandet, og da må vi ha rammevilkår som gjør at de blir værende her. Leverandørindustrien er Sørlandets desidert viktigste næring. Den vil i år og neste år ha veldig vanskelige år. Det SV gjør nå med sine forslag, vil gjøre det vanskeligere å beholde denne industrien og kompetansen på Sørlandet, sier Høyres førstekandidat i Vest-Agder, Peter Gitmark.

Stiller miljøkrav

Svs førstekandidat i Vest-Agder, Alf Holmelid, er en av bidragsyterne til en omfattende liste med miljøkrav som nylig ble presentert for velgerne. Kravene skal stilles regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet i en eventuell regjeringsforhandling etter valget.

SV krever blant annet at oljeselskapene skal tvinges til å investere én prosent av fortjenesten i fornybar energi ved nye konsesjonstildelinger på norsk sokkel. Lofoten og Vesterålen skal varig vernes for oljevirksomhet. I tillegg skal statens eierskap i StatoilHydro og Statkraft brukes til å dreie bedriftene over til grønne investeringer.

- Bruk offentlige kroner

  • SV må fokusere på hva vi får ut av våre offentlige kroner, og ikke pålegge alle andre alt mulig annet. Jo flere utgifter SV klarer å pålegge denne næringen, jo mer av den vil bli flyttet, hevder Gitmark.

Høyre har utarbeidet et notat som skal dokumentere at SVs politikk er å skru igjen oljekranene.

— Hadde SVs olje- og gasspolitikk blitt lagt til grunn, hadde vi ikke hatt noen leverandører i Norge. SV har stemt imot 60 prosent av alle norske utbyggelser de siste 20 årene. Det er ingen tvil om at det er skadelig om SV får igjennom sine krav, hevder Gitmark.

- En katastrofe

Høyrepolitikeren mener SV er et næringsfiendtlig parti uten troverdighet i spørsmålet om fornybar energi.

— Det er et paradoks at det under denne regjeringen har blitt bygget én ikkekommersiell vindmølle, og det er alt som er blitt gjort av denne regjeringen. Vi har hatt flere statsrådsbytter i olje- og energidepartementet enn vi har fått vindmøller. Fornybar energi under dagens regjering har vært en katastrofe. Dette er et desperat forsøk på å redde skinnet, ikke på å få mer fornybar energi, sier Gitmark.