KRISTIANSAND: Barna skal lage en kortfilm på 90 sekunder. Alle bidragene blir lagt ut på fvn.no, og våre leserne kan stemme frem sin favorittfilm. Vinneren blir kåret i en direktesending på Fvntv fra Fønix kino 29.april.

Se video med råd om hvordan du lager film.— Jeg synes dette er spennede og veldig morsomt, og regner med det kommer inn hundrevis av bidrag, sier leder for Barnefilmfestivalen, Danckert Monrad-Krohn, til fvn.no.

Foto: Barnefilmfestivalen

Barnefilmfestivalen går av stabelen fra 28. april til 3. mai. Det har alltid vært viktig for festivalen å la barn lage film selv, men tidligere har de fått hjelp av filmskapere og andre voksne.— Det er første gang vi gjør noe sånt som dette, og lar barna utfolde seg og lage film på egenhånd, sier Monrad-Krohn.

Familietur

Temaet for filmen skal være "På familietur". Bortsett fra at de må holde seg til dette temaet, får barna nærmest frie tøyler.

— Vi vil at denne konkurransen skal være så åpen som mulig. Den er for barn i alle aldre, og vi vil gjerne at barna får med seg familie og venner på å lage filmen, sier festivallederen.

Se video med råd om hvordan du lager film.Barna kan velge om de vil lage en fiksjonsfilm eller en animasjonsfilm. Monrad-Krohn oppfordrer barna til å være kreative.

Skal fortelle en historie

— Alle har vel vært på familietur og sittet og kjedet seg i baksetet, og har sine tanker rundt temaet. Det viktigste er at filmen skal fortelle en historie. Siden filmen er så kort, bør barna lage noe som er poengtert og enkelt, sier han.

Han har tro at flere av bidragene kommer til å være av høy kvalitet.

— Jeg har sett filmer som barn har laget før, og vet at det finnes mange unge entusiaster. De ser mye på film og tv, spiller spill og kan filmspråket.

Han understreker imidlertid at fokuset på at det skal bli en film av høy kvalitet ikke nødvendigvis er det viktigste.

— Vi vil gjerne at selve prosessen rundt det å være kreativ, lage film og å samarbeide om et slikt prosjekt skal oppleves som en givende opplevelse i seg selv.

Les mer om konkurransen på barnefilmfestivalen.no.

Konkurranseregler:

— Tema: ”På familietur”

— Lengde: 90 sekunder

— Sjanger: fiksjon og animasjon. Det viktigste er at det er en god historie!

— Format: Filmen leveres som Windows medie-fil eller QuickTime-fil på DVD

— Ikke bruk mobilkamera

— Bruk kun musikk du har rettighetene til

— Hele familien kan delta

— Siste innleveringsfrist: 3. april 2009

— Bidragene sendes til Barnefilmfestivalen - konvolutten merkes ”FILMKONKURRANSE” og filmene merkes med fullt navn og filmtittel.

Adresse: Barnefilmfestivalen / Kristiansand Kino, Pb. 356, 4663 Kristiansand S

Teknikk:

Du kan bruke et videokamera eller det digitale fotokameraet ditt. Ikke bruk mobilkamera. Det vil gi for dårlig kvalitet til å vises på tv og kino. Husk å holde kameraet mest mulig i ro, gjerne på et stativ. Ikke zoom for mye, eller for fort. Vil du ha et nærbilde bør du heller gå nærmere det du forsøker å filme. En instruksjonsvideo med tips om hvordan du lager film finner her .

Filmmusikk og rettigheter:

Ønsker du å bruke musikk som andre har laget må du få tillatelse før du bruker den. Det finnes musikk på nettet som alle kan bruke, eller som man kan få kjøpt billig.

Her er eksempler på nettsteder som tilbyr disse tjenestene:

Multimediedatabasen - http://mmb.ls.no/

Skolenettet har laget Multimediedatabasen, hvor du kan laste ned rettighetsklarert musikk (og andre mediefiler) til bruk i egne produksjoner.

CDClassics - http://www.cdclassics.dk/

Her finner du gratis klassisk musikk. CDClassics selger også arkivmusikk.

edgen - http://www.edgen.com/

Musikk herfra kan brukes gratis så lenge komponisten kontaktes på forhånd og krediteres på rulleteksten.

Lag din egen filmmusikk:

Det aller beste er om du kan bruke musikken til noen venner som har et band, eller kanskje du spiller trommer eller gitar selv? Eller vet om en lokal musiker kan hjelpe til med å lage musikken? Husk å skrive kontrakt med dem som lager musikken så du ikke får problemer ved senere anledninger, f.eks. hvis filmen skal vises på festivaler eller tv.

Premiene:

1.premie: En gummibåt med påhengsmotor(5 hester) + 2måneder fri benyttelse av en familiebil sommerferien 2009

2.premie: To DVD-spillere til baksetet i bil

3.premie: 10 kinobilletter

Følg med på våre nettsider for info om hvordan du kan stemme på bidragene.

Se video med råd om hvordan du lager film.

ENTUSIASTISKE: Barn er glade i å se på film, og inviteres nå til å lage film selv. Foto: Barnefilmfestivalen