SEOUL: Sør-Koreas forsvarsdepartement sa fredag at Nord-Korea etter alt å dømme hadde gjennomført en artilleriøvelse etter at det er hørt ny skyting utenfor den sørkoreanske øya Yeonpyeong.

– Nord-Korea ser ut til å ha begynt en artilleriøvelse i Gulehavet fredag, sa en talsmann for forsvarsdepartementet i Seoul.

Både militære, journalister og andre personer på øya som tirsdag ble angrepet med rundt 100 granater, hørte fredag at det på nytt ble skutt med kanoner.

Ikke truffet

Et vitne på øya opplyser til nyhetsbyrået Reuters at man kunne høre granatild fredag, og sørkoreanske militære bekrefter at man har hørt det samme, men sier at Yeonpyeong ikke er truffet.

Ifølge sørkoreanske militære virker det som om skytingen skjedde i nordkoreansk farvann. De to eksplosjonene skal ha skjedd med fem sekunders mellomrom og kunne høres svakt fra Yeonpyeong, sier en korrespondent for TV-kanalen YTN.

To granateksplosjoner kunne høres utenfor øya Yeonpyeong nær den omstridte grenselinjen i Gulehavet, sier en talsmann for Sør-Koreas forsvarsstab til nyhetsbyrået AFP.

– Vi undersøker hvor eksplosjonene kom fra, sier han.

Advarer

Skytingen fredag kom samme dag som nordkoreanske myndigheter kom med nye anklager mot Sør-Korea og USA. Koreahalvøya blir drevet mot randen av krig som følge av militærøvelsen som Sør-Korea og USA planlegger å gjennomføre i Gulehavet, heter det.

Militærøvelsen som «de amerikanske imperialistene og det sørkoreanske marionettregimets krigsaktige styrker» planlegger å gjennomføre i Gulehavet, er «sabelrasling», skriver Nord-Koreas statskontrollerte nyhetsbyrå KCNA.

Militærøvelsen skal etter planen starte søndag og vare i fire dager.

«Situasjonen på Koreahalvøya beveger seg nærmere randen av krig som følge av disse krigshissernes skjødesløse planer om nok en gang å stable på beina en militærøvelse rettet mot Nord-Korea,» fastslår KCNA.

Fire drept

Situasjonen har vært svært anspent i regionen siden Nord-Korea tirsdag skjøt rundt hundre granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet. Fire sørkoreanere, to soldater og to sivile, ble drept i angrepet. I tillegg ble 18 personer såret, flere bygninger ble ødelagt, og skogen ble satt i brann.

Nord-Korea hevdet det var sørkoreanerne som skjøt først, og Sør-Korea drev med prøveskyting i området i forkant av angrepet, men nekter for å ha skutt mot nord. Den nordkoreanske ilden ble derimot besvart.

– Vi mistenker at også Nord-Korea led betydelige skader, sier en sørkoreansk tjenestemann.

Kilder i det sørkoreanske militæret sier man lot være å starte et luftangrep for å unngå en opptrapping av situasjonen.

Avskrekking

Den kommende militærøvelsen i Gulehavet ble planlagt før tirsdagens angrep, og USA forsikrer om at det er en forsvarsøvelse, men understreker samtidig at den er ment å virke avskrekkende.

Sør-Korea har samtidig styrket sitt militære nærvær på fem øyer i grenseområdet og varsler at landet vil svare med hardere skyts på framtidige angrep fra nord.

Sørkoreanske medier hevder at tirsdagens angrep ble utført på direkte ordre fra den øverste nordkoreanske lederen, Kim Jong-il.

Han og sønnen Kim Jong-un, som antas å bli hans etterfølger, skal ha besøkt marinebasen det ble skutt fra bare noen timer før angrepet.