EU-domstolen i første instans (European General Court) opprettholdt torsdag morgen EU-kommisjonens bot på 24 millioner euro pluss renter fra mars 2006 for misbruk av dominerende stilling.– Tomra er skuffet over dommen og studerer vedtaket i detalj for å vurdere en eventuell anke til høyere rettsinstans, opplyser finansdirektør Espen Gundersen i Tomra. EU-domstolens avgjørelse kom fire og et halvt år etter at EU-kommisjonen ila selskapet kjempeboten. EU-kommisjonen oppga den gang som begrunnelse at Tomra hadde misbrukt sin dominerende markedsposisjon i Østerrike, Tyskland, Nederland, Sverige og Norge.

Kommisjonen mente at Tomra, som er markedsleder i utviklingen av panteautomater, fulgte en markedsstrategi som hindret eller forsinket konkurranse i de fem landene i perioden fra 1998 til 2002. Anklagene gjaldt både særavtaler og rabatter som strider mot konkurransereglene. Kommisjonen mener misbruket av markedsmakt skjedde med hensikt og at målet var å stenge andre aktører ute.

EU-kommisjonen så svært alvorlig på saken, noe som ble gjenspeilet i boten. Den er den største i forhold til et selskaps verdensomsetning som noen gang er ilagt av EU – 7 prosent av Tomras globale omsetning.

Tomras konsernsjef Amund Skarholt sa i mars 2006 til DN.no at selskapet var uenig i vedtaket. Han hevdet at Tomra i den aktuelle perioden hadde en teknologi som var unik, og at det derfor var vanskelig for konkurrenter å komme inn på markedet. – Vi mener at årsaken til Tomras dominerende stilling mer var et resultat av Tomras dyktighet og teknologi, framfor at man brukte avtaler og den type virkemidler, sa Skarholt. (©NTB)