Magnus Carlsen var ett poeng unna å vinne Sinquefield Cup, tidenes sterkeste sjakkturnering. Carlsens spill i turneringen har likevel vært av det svært ujevne slaget.

Verdensmesteren hadde hatt mye bedre sjanser til å vinne turneringen om han hadde beseiret Hikaru Nakamura natt til tirsdag, men nordmannen rotet bort en vinnende fordel med upresist spill.

Etter Carlsens egen vurdering var det trekk 39 som ødela alt. Da flyttet han løperen tilbake til e3 (spill gjennom hele partiet på chess.com). Dette trekket gjorde nemlig at Nakamura kunne bytte tårn, noe sjakkekspert etter hvert var enige om var en klar ulempe for Carlsen, og en situasjon som gjorde det ikke bare tenkelig, men sannsynlig, for Nakamura å redde remis.

Blant de som reagerte umiddelbart på feilen, var Garry Kasparov, av mange regnes som tidenes beste sjakkspiller. I den offisielle engelskspråklige studiosendingen satt russeren og ristet på hodet.

— Wow. Noe er galt (med Carlsen, journ. anm.). Han klarte ikke å kontrollere følelsene sine, sier Kasparov.

— Følelsesmessig sammenbrudd

Sjakklegenden har i to perioder fungert som Carlsens trener. Han er overbevist om at Carlsens dårlige spill mot Nakamura var et resultat av en ond spiral, som startet da nordmannen tapte det første partiet i Norway Chess mot Veselin Topalov på grunn av en ufattelig tidstabbe.

— Det er en eller annen ond sirkel. Det startet med Topalov-partiet i Norway Chess, så ble den turneringen dårlig. Så kom han tilbake, men så kom Gristsjuk-tapet (natt til mandag), som var et følelsesmessig sammenbrudd, sa Kasparov.

Dette «sammenbruddet» var ifølge Kasparov årsaken til at Carlsen etter hvert kastet bort seiersmuligheten mot Nakamura.

Nordmannen var tilsynelatende langt nede etter partiet, da han ble bedt om en forklaring i den offisielle studiosendingen.

— Det var et øyeblikk med galskap, oppsummerte Carlsen.