TROMSØ: Etter at Therese Johaug og Heidi Weng trakk seg fra NM fredag kveld, ble nettopp det dagens store tema på NM-arenaen. Flere eksperter har uttalt seg kritisk til at de to stjerneløperne forlot NM-byen før dagens skiathlon.

«Therese Johaug og Heidi Weng går ikke flere distanser i NM Tromsø. Begge er slitne og velger å reise hjem for å være best mulig restituert for videre WC-konkurranser», het det i meldingen fra skiforbundet fredag kveld.

— Ikke et valg

Landslagstrener Egil Kristiansen sier at han og landslagslegen var helt klar på at de burde dra hjem.

— Det var ikke noe valg, på en måte. Jeg og legen var veldig klare på hva vi mente. Heidi og Therese syntes det var veldig leit å dra herfra, sier Kristiansen til Adresseavisen.

— De ville aller helst gå. Det siste de vil er å bli beskyldt for å prøve å snike seg unna. Det var ikke det det var snakk om her.

-Ikke med lett hjerte

— Hva tenker du om at dette blir et tema?

— NM er såpass viktig, det har vi vært veldig klare på selv også. Det er veldig beklagelig at vi må trekke løpere fra NM. Det er ikke noe vi gjør med lett hjerte, sier Kristiansen.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at landslagsløperne helst skal gå to distanser i NM, men at kontrakten kun sier at de skal stille opp i mesterskapet.

— Det er ingen som ville ha slått Astrid likevel i dag. Vi ønsker at de beste skal stille. Dessverre havnet både Therese og Heidi i en situasjon der de ikke stiller opp, sier han.

Dagens skiathlon ble vunnet av Astrid Uhrenholdt Jacobsen foran Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga.

- Må se på tendenser

Dagens NM-vinner poengterer at man ikke skal gå skirenn hvis man ikke er frisk.

— Jeg lå som et slakt i Tour de Ski og måtte reise hjem da, sier Jacobsen.

— Nå henger vi oss veldig opp i en hendelse som har skjedd. Hvis det skal være relevant å diskutere dette, må vi se på tendenser. Det er ingen som prøver å snike seg unna. Jeg synes heller vi skal fokusere på at alle prøver å prioritere NM, legger hun til.

Torsdag valgte Martin Johnsrud Sundby å reise hjem fra NM etter åpningsdistansen. Det var en avgjørelse Petter Northug støttet fullt ut.

— Her snakker vi om en som leder mye i verdenscupen og som tenker veldig på det som skal skje i Holmenkollen neste lørdag. Han viste torsdag at han er i rå form, og da er det ingen vits i å brenne mer krutt, sa Northug til Adresseavisen fredag.