NÅR MAN UNNGÅR PLAST: Dette rommet inneholder betydelig færre giftige stoffer, men det betyr ikke at det er giftfritt, mener Ethel Forsberg. Pluss for leker og installasjoner i tre, dukke i tøy. Foto: Kristine Grue Langset

Vi har fått den svenske gifteksperten, Ethel Forsberg, til å vurdere et utvalg leker på barnerommet.

— Jeg ville kvittet meg med nesten samtlige leker på dette bildet, sier hun om det første bildet i bildeserien over.

— Den eldre Pinocchio - dukken i plast kan være laget av hard PVC eller polykarbonat. Den inneholder sannsynligvis flere stoffer som kan forårsake kreft, hormonforstyrrelser og skade evnen til å få barn i voksen alder, f.eks. kadmium, bly, bromerte flammehemmere, kvikksølv og bisfenol A. Det samme gjelder for kassaapparatet, dukken som har klær i plast og den vinkende katten, dersom de er produsert før 2009. — Før EUs leketøysdirektiv kom på plass i 2009, kunne giftige, kjemiske stoffer brukes uten kontroll i farger og lim for å gjøre plast hard eller myk, sier Forsberg.

TA GREP: - Tar du noen grep, kvitter deg med enkelte ting på barnerommet, kan du gjøre veldig mye for å beskytte barna, sier Ethel Forsberg. Hun er aktuell med boken: «Giftig! Om kjemikalier, plast og våre barn.» Foto: Spartacus Forlag

Hverken Pinocchio eller katten har synlig CE-merking.CE er en deklarasjon fra produsenten om at produktet oppfyller myndighetenes minstekrav til helse, miljø og sikkerhet, og at det holder seg innenfor vedtatte standarder. CE-merkingen dateres tilbake til 1985. Bakgrunn for denne saken:

Unngå tepper

Tepper bør ikke være på barnerommet, ifølge Forsberg. Årsaken er at tekstiler blir til i en kjemikalieintensiv produksjon.

— Mange tepper inneholder trolig stoffer som kan forårsake kreft, fremkalle allergier, skade hormonsystemet og evne til å få barn i voksen alder. Eksempelvis azo-fargestoffer, antimuggmiddel, bromerte flammehemmere og perfluorerte stoffer, mener Forsberg.

Til sist, den elektriske bilbanen.

— Mesteparten består av plast, med detaljer i metall. Den inneholder trolig flere helsefarlige kjemikalier som til eksempel bromerte flammehemmere, ftalater og bly.

kan inneholde skadelige kjemikalier. Når plast blir varm, økes eksponeringen av stoffer ut i luften som vi puster inn. Foreldre bør passe på at elektronikk ikke blir unødig varm, det er heller ikke gunstig at elektronikk står i husets minste rom som kan ha dårlig ventilasjon, sier Forsberg.

Forsker med innvending:

NÅR MAN UNNGÅR PLAST: Dette rommet inneholder betydelig færre giftige stoffer, men det betyr ikke at det er giftfritt, mener Ethel Forsberg. Pluss for leker og installasjoner i tre, dukke i tøy. Foto: Kristine Grue Langset

Treleker bedre enn plastleker

Det andre bildet i bildeserien viser et lekebakeri i tre med diverse varer og utstyr.

— Kort sagt, lekene i dette rommet inneholder betydelig færre giftige stoffer, men det betyr ikke at det er giftfritt, sier Forsberg.

For leker kjøpt etter 2013 gjelder EUs reviderte leketøysdirektiv.

— Det innebærer at nesten alle stoffer som vi vet kan forårsake kreft, skade arvemasse eller muligheten til å få barn i voksen alder, er forbudt. Flere stoffer som er mildere, men likevel kan ha lignende effekt, er fortsatt tillatt. Det nye direktivet har også stoppet 55 allergifremkallende kjemikalier og ni giftige metaller, sier Forsberg.

Noe helt annet:

Leker i tre fremfor plast er et pluss.

— I rommet er det nesten fritt for tekstiler. Det reduserer også mengden giftstoffer. Tøydukke er bedre enn plastdukke, hard plastdukke er noe bedre enn myk plastdukke. Pluss for hjemmestrikkede klær til tøydukken. Tekstil-industrien er kjemikalieintensiv, poengterer Forsberg og utdyper:

— Til én kilo t-skjorte brukes fire kilo kjemikalier i produksjonen. Det er alt fra bekjempelsesmidler, til fargemidler, stabiliseringskjemikalier, bromerte flemmehemmere og anti-muggmiddel før transporten går fra Asia til Europa. Plasttrykk inneholder hormonforstyrrende stoffer som også kan være kreftfremkallende og reproduksjonsskadende.

- Våre leker er sikre for barn

— Forfatterens grunntese synes å være at alt leketøy fra før 2013 kan være farlig, fordi der ikke var noen regler. Det er ikke korrekt. Våre leker er sikre for barn.

Det sier Jon Vastrup, ansvarlig innen produktsikkerhet i familieselskapet Top-Toy, som eier og driver franchisebutikkene TOYS”R”US, samt BR-leker-butikkene i Skandinavia.

— Allerede det opprinnelige leketøysdirektivet fra 1990 krevde at leker ikke utgjorde noen kjemisk fare for barn. Senere har EU strammet, ftalater ble for eksempel forbudt i 2007, sier han og legger til:

— Ansvarlige produsenter har selvfølgelig ikke anvendt skadelige stoffer i leketøy bare fordi de ikke var spesifikt forbudt. I noen tilfeller gå vi ut over lovgivningen: Reglene forbyr visse ftalater, men vi tillater ingen ftalater i våre leker.

Da de reviderte reglene kom 2013, så selskapet at majoriteten av deres leker kunne fortsette uforandret, da de allerede levde opp til kravene.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Her er våre mest leste artikler de siste dagene:

— At man ikke spiser middag sammen regnes nesten som omsorgssvikt, det er listen litt sånn «ring barnevernet»:

Og vet du at du har de beste rentebetingelsene på boliglånet ditt? Ikke det? Sjekk ut vårt rentekart her!