Danmark-Sverige 2-2 (3-4 sammenlagt)

• "Best når det gjelder: Typisk Sverige". Les kommentaren til Ola Bernhus her:

— De (Danmark) sa de skulle pensjonere meg, men i stedet pensjonerte jeg hele deres land, sa Zlatan i seiersintervjuet med Kanal 5. Sent tirsdag kveld ble Sverige klare som det siste av 24 EM-nasjoner.

Og selvfølgelig, som så ofte tidligere, handlet nesten alt om én mann: Zlatan Ibrahimovic.

Han sendte Sverige i ledelsen før pause. Han økte til 2-0 på et praktfullt frispark et drøyt kvarter før slutt.

Da var det slutt for danskene. Sverige skal spille EM-ball i Frankrike. Danmark blir sammen med Norge hjemmesittere.

— Det er ikke mulig å beskrive. Alt snakket, om at vi måtte ut i playoff. Mange var skuffet over det, men vi hadde fortsatt sjansen. Så fikk vi Danmark, alt var mot oss, vi hadde jo ikke slått dem på lenge, jeg hadde ikke scoret mot dem, men vi var tålmodige. Vi visste hva vi ville, den som skal til EM må ville mest - og det var oss, sa Zlatan til Kanal 5. Midt under intervjuet kastet de svenske lagkameratene seg rundt den EM-klare nasjonens soleklare frontfigur. Etter rundt 15-20 sekunders jubel fortsatte en tilsynelatende rolig Zlatan intervjuet.

— At jeg får avslutte med et EM, det er skjebnen. Mange klager på at jeg er gammel og svak, men det ser ikke sånn ut ...

FORTVILET: Danmarks Nicklas Bendtner må se EM fra tilskuerplass. Foto: Digitalsport

Zlatan-mål mot spillets gangHvert stolsete var besatt på dansk fotballs storstue, Parken i København.

Det var et lurveleven av dimensjoner og vertskapet startet med visshet om at de var EM-klare med 1-0-seier.

Danskene gikk ut i et forrykende tempo og skapte sjanser. Svenskene hang i tauene og kom seg knapt over midtbanen.

Men Sverige har noe vi i Norge ikke har: En spiss. En spiss i ypperste verdensklasse. Zlatan Ibrahimovic.

Mot spillets gang plasserte supersvensken ballen i mål før det var spilt 19 minutter. Kim Källström slo hjørnesparket. Zlatan rev seg løs fra Simon Kjær og plasserte ballen i nettet.

KANON: Her har Zlatan Ibrahimovic nettopp sendt av gårde frisparket som sendte Sverige til EM. Foto: Digitalsport

De var Zlatans mål nummer 10 på 10 kamper på Sveriges vei til et eventuelt EM.Danmark 0. Zlatan 1. Nå måtte Danmark ha to mål for å sikre ekstraomganger. Tre for å gå til EM uten spillforlengelse. Samtidig måtte de ikke slippe inn flere mål.

Svak Bendtner tatt av

Mål preger kamper. Også i Parken. Danskene virket handlingslammede etter Zlatans scoring. Ingenting stemte lenger. Heller ikke for deres såkalte stjernespiss Nicklas Bendtner. Han var alt annet enn det Zlatan var: Stasjonær, uinteressert, ufarlig og dårlig.

En snau time fikk Bendtner på banen. Så var det rett ut. Landslagssjef Morten Olsen skjønte at han ikke kunne forlenge karrieren som dansk landslagssjef med syv-åtte måneder med 10 mann på banen. Han måtte ha 11 påskrudde spillere mot et godt organisert svensk landslag.

Sverige hadde lagt ned en enorm arbeidsinnsats. De løp og la ingenting mellom i duellene. Men kjøret kostet krefter, spillerne ble slitne, og Danmark trykket Sverige bakover på banen.

Uten at de klarte å skape målsjanser. Sverige forsvarte seg heroisk, Danmark slet med å åpne opp nabolandets kompakte forsvar.

Zlatan med frisparkperle

20 minutter gjensto av den andre playoffkampen og Danmark måtte fortsatt ha to mål for å spille EM-fotball i Frankrike i juni.

Det ene var de nære ved å få da Sebastian Larsson og keeper Andreas Isaksson fikk i samarbeid rensket unna Christian Eriksens avslutning.

Så var det duket for Zlatan-show. Igjen. Han skrudde frisparket fra rundt 20 meter forbi den danske muren og i mål. Keeper Kasper Schmeichel reddet på fantastisk vis et Zlatan-frispark i det første møtet i Stockholm lørdag.

Men denne var han sjanseløs på.

Danmark 0. Zlatan 2. Da var det over i Parken. Danmark måtte ha fire mål. Det var selvfølgelig en umulig oppgave.

Yussuf Poulsen reduserte åtte minutter før slutt. Og Jannik Vestergaard utlignet på overtid. Men trøstemål er det ingen som husker.

Olsen fratrer umiddelbart

Morten Olsen fikk en sur slutt som dansk landslagssjef. Han gir seg med umiddelbar virkning etter playoff-tapet mot Sverige.

– Det gir ingen mening i å fortsette, sier Olsen etter tirsdagens 2-2-kamp. Sverige gikk til EM med 4-3 sammenlagt.

– Jeg vil gjerne si takk for samarbeidet, fortsetter Olsen.

Han hadde kontrakt til etter fotball-EM 2016, men dit kom ikke danskene etter omspillsduellen mot Sverige.

Danmark-jobben kan ha vært Olsens siste som fotballtrener.

– Jeg vet ikke, men jeg har en følelse av at det er det, sier Olsen.

Ukraina videre

Ukraina holdt som ventet unna i returkampen mot Slovenia. Med 1-1 i Maribor tirsdag, er ukrainerne klare for fotball-EM med 3-1 sammenlagt.

Med 2-0 fra hjemmekampen hadde Ukraina sikret seg et godt utgangspunkt. Slovenia måtte angripe fra start, og fikk betalt da Bostjan Cesar headet inn 1-0 etter elleve minutter.

Ukraina holdt unna da Slovenia jaget et mål nummer to, som ville gitt forlengning. Et desperat Slovenia fikk Miso Brecko utvist tre minutter på overtid. Sju minutter på overtid kunne Andrij Jarmolenko utligne til 1-1. Da kunne Ukraina slippe jubelen løs for alvor. EM-plassen var sikret.