Både eksperter og fans har reagert på at Rosenborg feiret seriegullet med både alkohol og bytur bare fire dager før Europa League-kampen mot Lazio torsdag kveld.

– Jeg lurer på om andre idrettsutøvere hadde forberedt seg til en så viktig kamp på en slik måte, sa TV 2-ekspert og Start-mann Jesper Mathisen etter kampen.

Hvem mener du var best?

Den kritikken avfeide Rosenborg-spillerne. Pål André Helland mente det ville vært like ille å sitte hjemme å stirre i veggen, og påpekte at ingen er bakfulle fire dager etter en fest.

– Dessuten viser forskning at to-tre øl er bra for restitusjonen og det ble ikke noe mer enn det på søndag, ble Helland sitert på etter kampen mot Lazio.

Ole André Sivertsen holder holder nå foredraget "Fylla. Fra vors til bakrus". - Jeg kommer gjerne opp på julebordet til RBK for å holde foredraget mitt om de trenger det. Jeg kan faktisk gjøre det gratis, sier Sivertsen og humrer. Foto: NTB Scanpix

– Lest boka opp nedOle André Sivertsen er kjent fra NRK-serien "Fylla", hvor han både viste og testet hvordan alkohol påvirker mennesker. Han ler godt når han får opplest sitatet fra Helland.

– Helland har nok kanskje rett i at det ikke er mulig å være bakfull fire dager etter fest, men jeg tror nok helt klart det er mulig å være utenfor noen dager. Hvis han har lest at to-tre øl er bra for restitusjonen har han lest boka enten bak-frem eller opp-ned, sier Sivertsen.

Lørdag formiddag korrigerer Pål André Helland seg noe:

– Jeg mente vel at én til to øl kan være bra, fordi det inneholder noen næringsstoffer som kan være bra for kroppen. Ikke nødvendigvis øl med alkohol, det kan også være alkoholfri øl, sier han.

SUPPORTERBLOGG:

Antageligvis er det denne artikkelen fra Nettavisen Helland har lest. Gjæren i øl inneholder næringsstoffene magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin, vitamin B og antioksidanter.

Det samme blir også sagt i denne artikkelen fra forskning.no.

En øl eller reduserer risikoen for hjerte— og karsykdommer med 20 - 30 prosent, var budskapet på en konferanse i København i 2014 kalt "Øl og sunnhet". Flere enheter senker risikoen enda mer, men da øker riskoen for kreft, sa forskeren Aafje Sierksma fra Wageningen-universitetet til forskning.no.

Helland mener uansett det bør være greit å feire et seriegull. Han påpeker også at det verken ble en sen kveld eller mye med alkohol.

– Det er den første tittelen siden 2010, så den må vi få lov til å feire, sier Helland.

– Hadde gullfesten noe påvirkning på prestasjonen mot Lazio?

– Nei, det hadde ingenting å si. Vi trente sent mandag, og hadde en bra trening da. Vi hadde også gode treninger tirsdag og onsdag. Vi spilte bare en dårlig kamp, og har hatt flere av disse i Tippeligaen, men likevel vunnet fordi motstanden har vært mye dårligere, sier Helland.

Bør ikke drikke mye fire dager før kamp

Skulle det blir mer én til to øl derimot, er effekten helt motsatt fra restituerende.

Ei fyllekule hemmer nemlig produksjonen av hormonet testosteron, som bygger musklene opp igjen etter en treningsøkt.

– Jeg vil påstå at du ikke får den samme spruten i beina etter at du har drukket alkohol, og det kan sitte i flere dager. Eksplosiviteten blir merkbart dårligere. Jeg regner med det er lite gunstig i møte med gode italienere, sier Sivertsen.

Han anbefaler med andre ord ikke å drikke alkohol fire dager før kamp:

– Det optimale før en kamp er jo å trene godt. Hvis du har drukket alkohol får du ikke perfekt utbytte av trening og perfekt overskudd inn før kampen, sier Sivertsen.

En psykologisk effekt

Gøran Paulsen, Forsker ved Norges idrettshøgskole, har tidligere påpekt det samme som Sivertsen i et intervju med Nettavisen. På spørsmål om en fyllekule har betydning for toppidrettsutøvere en dag, en uke eller to uker etter fyllekulen, svarte Paulsen følgende:

– Nei, det tror jeg ikke, så lenge det ikke er under oppkjøringen til konkurranser. Ellers er det i tilfelle en mer psykologisk enn fysiologisk effekt, som dårlig samvittighet, så lenge etter på. Som toppidrettsutøver så gjelder det å ha et liv ved siden av idretten også, samtidig som mange av dem også er forbilder. Så det er en litt vanskelig situasjon, sier Paulsen til Nettavisen.

– Så er også fotballspillere folk som vanligvis ikke drikker. Forskningen viser at jo sjeldnere du drikker, jo lavere toleranse har du for alkohol. Det er altså tyngre å bearbeide ettervirkningene, sier Sivertsen.