VÅLERENGA-HØNEFOSS 3-2:

Bare ett minutt av mandagens eliteseriekamp mellom Vålerenga og Hønefoss valgte Martin Andresen å ta ut målvakt Lars Hirschfeld. Inn kom reserven Gudmund Kongshavn.

Ren taktikk, innrømmer Vålerenga-manager Martin Andresen etter kampen. Skaden som Hirschfeld pådro seg i kampen mot Rosenborg var såpass alvorlig at canadieren ikke kunne spille kampen mot Hønefoss, og ved å la ham starte kampen og bytte tidlig kan nemlig Kongshavn spille en viktig kamp for Vålerengas 2. lag allerede tirsdag. Hadde han startet kveldens kamp mot Hønefoss hadde han måttet stå over mot Gjøvik tirsdag.

Dermed slipper Vålerenga å bruke en juniormålvakt i 2.lagskampen — en kamp som er viktig for klubben rett og slett for å klare å beholde rekruttlagets plass i andredivisjon.

— Vi ligger under streken i andredivisjon, og trenger de beste spillerne der til kampen mot Gjøvik. Vi valgte å ofre et bytte i dag, noe vi kanskje får igjen for i morgen, sier Andresen.

Bare fem poeng skiller sju av lagene som kjemper mot nedrykk i 2. divisjon avdeling 1. * Se hele tabellen her.

Andresen er ikke overrasket over at saken har fått fokuset etter Vålerengas 3-2-seier over Hønefoss.

— Alle øyne er rettet mot oss. Jeg regnet med at dette kom til å bli fokus på en dag der det skjer lite.

- Trekker regelverket langt

Rune Nilsen, leder av divisjonsforeningen, sier at det ikke er mulig å gjøre så mye konkret i slike tilfeller.

— Et bytte på denne måten, som gjør at du setter den beste keeperen til å spille på andrelaget, er ikke i henhold til fair play. Vi oppfordrer klubbene om å ikke gjøre det, sier han til Aftenbladet.

— Hensikten er at reservene skal spille på andrelaget, her trekker de regelverket veldig langt, sier han.

Slike grep er ikke helt uvanlige.

- Hvordan reagerer de andre klubbene på at slikt skjer?

— Det er klart at hvis du kniver om opprykk og plutselig får et andrelag som er mye sterkere, så oppleves det som urettferdig.

Ifølge Nilsen var det et større problem før, spesielt i forbindelse med kvalik om opprykk fra 3. divisjon. For å kunne spille i kvalikkampene, måtte spillerne har registrert spilletid i løpet av sesongen.

Martin Andresen har ingen problemer med valget han tok.

— Jeg synes ikke det var en unfair handling, sier han.

Heller ikke innbytter Kongshavn, som spilte en god kamp i 3-2-seieren over Hønefoss, synes det er noe problem.

- Det er sånn regelverket er, og ikke noe problem sånn jeg ser det. Jeg gjør bare det jeg får beskjed om av treneren , sier han til TV 2 etter kampen.

God ordning?

— Da skjedde det ofte at en del spillere hadde vært med i tre minutter for å registrere en kamp, slik at de kunne bruke spillere fra A-laget, sier Rune Nilsen til aftenbladet.

Det har tidligere vært diskusjon om eliteserielagenes rekrutter skal få spille sammen med andre klubber. Enkelte har tatt til orde for en egen rekruttliga.

— Dette har vi hatt en diskusjon på, og sammen med Norsk Toppfotball har vi kommet fram til en god løsning: Andrelaget er et U 22-lag med mulighet for å bruke tre overårige spillere. Da er det bygd på et prinsipp om spillerutvikling. Slik er reglene som ble godkjent i 2010 og endret i 2012. - Hvordan var regelverket før?

— Da var det ingen slike regler, kun at du ikke kunne ha startet for førstelaget.

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', '15zlk2jpu0yxz1fsgfwth08inn', 'lu1bnck7gti51eqhxlpoy3v2a', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-lu1bnck7gti51eqhxlpoy3v2a', 'eplayer14');