Kong Harald og dronning Sonja sørget over Kjell Nupen. De var blant de første ut av kirken etter bisettelsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kongeparet gikk rett bak familien ut av Søm kirke. Foto: Kjartan Bjelland
En fullsatt Søm kirke tok farvel med kunstner Kjell Nupen tirsdag.
Kong Harald og dronning Sonja ankom Søm kirke like før klokken 12.00. Foto: Tore-André Baardsen
Kunstner Per Fronth og kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem(helt til høyre) er blant de mange som deltar i bisettelsen. Foto: Tore-André Baardsen
Bjørn Eidsvåg (t.v.) skal synge under bisettelsen. Her ankommer han Søm kirke. Foto: Tore-André Baardsen
Magne Furuholmen (t.v.) og kulturminister Thorhild Widvey ankommer bisettelsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Allerede i 11-tiden tirsdag formiddag ankom folk Søm kirke. Foto: Tore-André Baardsen

Søm kirke, som Kjell Nupen selv utsmykket i 2004, var tirsdag fylt opp med venner og kolleger som tok et siste farvel med den kjente kunstneren.

Like før klokken 13.30 ble kisten båret ut av kirken. To av dem som bar, var Kjell Nupens nære venner Bjørn Eidsvåg og Magne Furuholmen.

Bak kisten kom familien og kongeparet.

Kong Harald og dronning Sonja sørget over Kjell Nupen. De var blant de første ut av kirken etter bisettelsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

— Dette er bare trist. Kjell Nupen var en sterk og viktig mann i mitt liv. Hans epoke er over. Nå går vi inn i en hverdag som er tyngre. Jeg kommer til å savne latteren, sier Bjørn Eidsvåg til Fædrelandsvennen.

- Fantastisk kunstner

De to har hatt et nært forhold i mange år.

— Han er en av dem som har stått meg nærmest de siste 20 årene. Han var kompromissløs som kunstner. Da stengte han alle ute og kunne være inne i atelieret i lang tid, sier artisten.

Kulturminister Thorhild Widvey var også til stede i bisettelsen. Hun mener bisettelsen bar preg av at Kjell Nupen var en anerkjent og verdsatt kunstner.

— Vi har mistet en fantastisk kunstner som har gjort gode inntrykk på mange. Han har stilt ut mange verk i Norge og utlandet, og var en veldig allsidig kunstner. Vi sitter igjen med Nupen-blått, en blåfarge som har inspirert mange, sier Widvey.

Bentein Baardson, administrerende direktør ved Kilden, mener seremonien i Søm kirke var verdig og vakker.

— Den var inderlig og rørende, kommenterer Baardson, og minnes at de traff hverandre unge da begge ville bli kunstnere.

— Men Kjell sa at jeg måtte begynne på teaterskolen, noe jeg gjorde. Kjell ga meg et puff i ryggen. Jeg har mange gode minner fra Kjell, og er glad for at vi ble kjent, sier Baardson.

Læremester

Per Fronth minnes også Kjell Nupen som en fantastisk læremester:

— Kjellvar en av de første som oppdaget meg da jeg skulle bryte ut somkunstner. Jeg er veldig takknemmelig for alt han har lært meg.

Fronth beskriver Nupen som en formidabel kunstner.

— Han var opptattav natur og skaperverk, og han gikk stadig nye veier i måten hanløste sine kunstverk på.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) setter pris på alle kunstverkene som Kjell Nupen har etterlatt seg.

— Han var også en samfunnsbygger som tok ansvar for de som hadde det vanskelig i livet. Han var et flott menneske.

Elev

Bisettelsen startet klokken 12.00. Tre minutter tidligere ankom kong Harald og dronning Sonja kirken.

De ble tatt imot av tidligere domprost Dag Nordbø, som forrettet etter ønske fra Nupens familie.

Dronning Sonja var Nupens mest kjente elev, og sammen med kunstner Ørnulf Opdahl fungerte Kjell Nupen som mentor for dronningen.

Tidligere A-ha-medlem Magne Furuholmen holdt minneord i kirken. Det samme gjorde Rasmus Urwald.

Bjørn Eidsvåg (t.v.) skal synge under bisettelsen. Her ankommer han Søm kirke. Foto: Tore-André Baardsen

Nupens nære venn Bjørn Eidsvåg sang i kirken. Også Annbjørg Lien, Øyvind Staveland, Oscar Danielson, Iver Kleive og Knut Reiersrud stod for musikalske innslag, mens Helge Torvund og Paal-Helge Haugen leste dikt.I bisettelsen var også kulturminister Thorhild Widvey til stede. Kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem, samt kunstnerne Per Fronth, Unni Askeland og Ørnulf Opdahl deltok også.

Det samme gjorde Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn, rådmann Tor Sommerseth, kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand kommune og fylkeskultursjef Anne Tone Hageland i Vest-Agder.

Enkelhet

Kjell Nupen fikk like før jul en alvorlig kreftdiagnose, men fortsatte sin kunstneriske produksjon helt til det siste, samtidig som han fikk behandling ved lindrende enhet på Sørlandet sykehus.

Han døde onsdag 12. mars, 58 år gammel.

Familien ønsket enkelhet ved seremonien, og at kirkerommet, dets utsmykning og innhold skulle være det viktigste i bisettelsen.

En fullsatt Søm kirke tok farvel med kunstner Kjell Nupen tirsdag.

Siden Nupen hadde støttet Sammen om Nøden (SoN) i Kristiansand i en årrekke, ønsket familien at det skulle gis en gave til SoN-senteret fremfor å kjøpe blomster og kranser til bisettelsen. SoN-senteret ble åpnet i 2002, og er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og andre som sliter. Tidslinje: Slik var Kjell Nupens liv

Kjell Nupen ble født i Kristiansand i 1955. Selv om han bare var 17 år, og dermed ett år for ung, kom han inn på Statens Kunstakademi i Oslo i 1972. Da han var 19 år holdt han sin aller første utstilling på Galleri Bi-Z i Kristiansand. Samme året debuterte han også på Høstutstillingen i Oslo og Sørlandsutstillingen i Kristiansand.

Verk

Året etter videreutdannet han seg ved Staatliche Kunstakademie i Düsseldorf.

Kunstneren fikk sitt store gjennombrudd med i 1984 med en separatutstilling i Christianssand kunstforening, hvor han solgte for 650.000 kroner på åpningsdagen.

Det mest monumentale verket han etterlater seg i hjembyen er skulpturanlegget i Otterdalsparken som han laget til byens 350-årsjubileum i 1991. På folkemunne er det for lengst døpt «Nupen-parken». Også utsmykningen av Søm kirke og Ansgar-kapellet er store arbeider han utførte i Kristiansand.