Skjermdump fra rapporten: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2015

Etiske investeringer står høyt på agendaen hos mange pensjonsfond og statlige investeringsfond. Oljefondet har for eksempel en liste på rundt seksti selskaper som er utelukket fra fondets investeringsunivers, blant annet tobakksselskaper og våpenprodusenter.

I en fersk rapport fra Credit Suisse Research Institute og London Business School har forskere sett på avkastningen fra 1900 og frem til i dag i ulike aksjemarkeder, skriver Financial Times.

Resultatene viser at det er mest lønnsomt å putte penger i alkohol og tobakk:

  • I USA gjorde tobakksselskapene det klart best i perioden, mens selskaper som produserer skip ligger på bunnen. Hadde du investert én dollar i tobakksselskaper i år 1900 og reinvestert utbyttene som blir betalt ut, ville dette ha vokst til 6,28 millioner dollar i dag. En shippinginvestering ville til sammenligning gitt 1225 dollar i dag.

  • I Storbritannia er det alkoholselskapene som gjør det best, mens selskaper innen ingeniørsektoren ligger på bunnen.

Etiske investeringer gjør «de syndige» mer lønnsomme

En av forskerne bak rapporten, professor Elroy Dimson, har også ledet Oljefondets strategiråd. Han sier at den solide utviklingen til selskaper som driver med tobakk og alkohol ikke trenger å skyldes at produktene de selger er avhengighetsskapende.

Utviklingen kan også skyldes at aksjeverdiene i disse selskapene er «kunstig lave» fordi endel fond og personer som foretar etiske investeringer, skygger unna. Da blir avkastningen bedre for dem som er igjen.

— Ironisk nok kan etiske investorer derfor delvis være grunnen til at synd gir høyere avkastning, sier Dimson, ifølge en pressemelding.

- Synd betaler seg

I rapporten trekker han også frem to fond som ble startet tidlig på 2000-tallet, The Vice Fund og The Social Index Fund.

Førstnevnte investerer i sektorer som tobakk, alkohol, spill og våpenindustri, mens sistnevnte står utenfor selskaper som driver med alkohol, tobakk, våpen, gambling og kjernekraft.

Mens The Social Index Fund har hatt en avkastning på 168,8 prosent i perioden, har The Vice Fund vokst med 236,5 prosent. Veksten på New York-børsen som helhet ligger midt imellom disse to.

«Mange etiske investorer legger vekt på at man kan tjene bra på å gjøre gode ting. De antar at å investere i ansvarlige og prinsippfaste selskaper vil lønne seg på lengre sikt. I realiteten er det mye i vår analyse som tyder på at synd betaler seg», står det i rapporten.

Tapte på tobakks-exit

Forskerne understreker at det er mange gode grunner til å investere ansvarlig, men at det er viktig å være klare over hva prisen er.

Norges Bank har tidligere vist hva Norge har tapt på ikke å investere i alle typer selskaper og alle typer sektorer. Fra 2005 til 2012 anslo banken at det etiske regelverket hadde ført til et tap på 10,6 milliarder kroner.

Oljefondet er i dag på 6.500 milliarder kroner.