Drapet på 76 år gamle Marit Ødegaard i hennes hjem i Ørje i Østfold for 15 år siden er bare ett av over 30 uløste drap i Norge. Østfold politidistrikt opplyser til TV 2 at de nå ser nærmere på saken, og at de for kort tid siden ba Folkehelseinstituttet om å gjøre en ny vurdering av DNA-sporene.

Ny DNA-teknologi ble brukt i etterforskningen av Kristin-saken i Larvik, der en 38-åring nå er siktet etter tidligere å ha vært både siktet, dømt og frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999. Flere andre politidistrikter vil også vurdere å se med nye øyne på uløste drapssaker, blant annet skal politiet i Haugesund se nærmere på drapet på Birgitte Tengs i 1995. Tidligere politietterforsker Espen Erdal ble tidligere i sommer ansatt som leder for den nye cold case-enheten i Kripos. Den høyst spesialiserte etterforskningsgruppen starter arbeidet til høsten, og den kommer først og fremst til å ta opp drapssaker som ikke er oppklart, herunder mistenkelige dødsfall og savnetsaker som kan være drap.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård valgte å lansere cold case-enheten da det stormet som verst rundt Monika-saken i Hordaland. (©NTB)