Mandag offentliggjorde Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) en knusende rapport som avslørte systematisk doping med røtter inn i det russiske statsapparatet. Det fremkom også at dopingprøver var ødelagt for å fjerne bevis, og mange prøver ble testet ved et laboratorium i Moskva som fullstendig manglet troverdighet.

Anbefalingen fra den uavhengige komiteen WADA, utnevnt for å utarbeide rapporten, er at russerne bør utestenges fra alt internasjonalt samkvem innen friidrett. Dette skal også gjelde OL i Rio de Janeiro. Kravet er at russerne rydder opp, før landet får komme tilbake på den internasjonale arenaen igjen.

I Kenya frykter man at landet kan bli utsatt for de samme trusler, dersom ikke dopingmisbruket blir stoppet. Mange i landet snakker om en at en hel generasjon friidrettsutøvere kan bli rammet av utestengelser.

Avisen The Star slår fast at Kenya som nasjon, har mislyktes fullstendig i å bekjempe dopingen, noe som kan få store konsekvenser for svært mange utøvere i de aller fleste øvelser innen friidretten.

The Daily Nation, en annen storavis i landet, mener ledere, trenere og utøvere bør studere rapporten fra WADA svært nøye. Avisen mener alle som er involverte i sport må bruke dette som et eksempel på læring, slik at doping blir oppdaget og straffet på en måte som virker avskrekkende. (©NTB)