— Vi ble tatt på senga. De fire politibetjentene hadde ingen muligheter til å stoppe alle bilene som for eksempel ble målt til mellom 90 og 100 km/t i 80-sona. Vi måtte konsentrere oss om å stoppe de som kjørte i 105 km/t eller mer, sier distriktsleder Øystein Krogstad for Utrykningspolitiet for Agder og Rogaland.

19 mistet lappen

Søndag beslagla politiet 19 førerkort og skrev ut 27 forenklede forelegg på det som lenge har vært kjent som en verstingstrekning når det gjelder fartsovertredelser på E39. Høyeste målte hastighet var 160 km/t.

Stort antall råkjørere

Politiet har ingen oversikt over hvor mange som til sammen har mistet førerkortet i Fardalsbakken. Den tidligere rekorden er fra i fjor sommer, da 21 bilister mistet førerkortet på stedet i én og samme kontroll. Under en kontroll i Fardalsbakken i fjor høst kjørte tre biler over 150 km/t.

— Vi forventer fire-fem førerkortbeslag når vi har fartskontroll på E 39, men dette var vi på ingen måte forberedt på. Vi måtte hatt 10-12 betjenter i sving dersom alle som kjørte for fort skulle blitt stoppet, sier UP-sjefen for Agder og Rogaland.

Flere kontroller

Øystein Krogstad lover flere kontroller i Fardalsbakken, og avviser kritikken om at det er feil prioritering å kontrollere biler på et sted med trefelts vei og fysisk midtdeler. Han viser til at de her ikke prioriterer å stoppe biler som ligger for eksempel i 90 km/t mens de kjører forbi en saktegående trailer.

— Folk som bor i området har ofte ringt oss og varslet om at det kjøres styggfort på stedet. En fotoboks ville utvilsomt fått ned farten, men samtidig gjort det vanskeligere for bilister å foreta forbikjøring av trailere, sier Krogstad.

- Hver dag på E 39

— Europaveien mellom Kristiansand og Stavanger er dårlig og farlig. Vi har derfor kontroller på E 39 omtrent hver eneste dag, sier Krogstad.

UP-sjefen er fullt klar over at det kjøres fort på E 39, og understreker at Fardalsbakken lang fra er det enste strakningen mange blir tatt for å bryte fartsgrensen.