Regnskogen er 60 millioner år, men er halvert siden 2. verdenskrig. Tenker vi oss at regnskogen har eksistert i ett år, har vi halvert den i løpet av det siste minuttet før midnatt.

Regnskogeninneholder store mengder karbon, på samme måte som kull og olje. Vi har mye å takke regnskogen for. Den pumper varm og fuktig luft opp til oss i det kalde nord og bidrar til å skape det klimaet vi kjenner. Regnskogens vegetasjon lagrer milliarder av tonn karbon og reduserer dermed menneskeskapte klimaendringer.

Når regnskogen ødelegges og brennes, slippes det ut kulldioksid, som er den viktigste drivhusgassen. Disse utslippene er like store som utslippene fra alle verdens biler!

50.000 forskjellige treslag

Skal global oppvarmingstoppes før konsekvensene blir katastrofale er det viktig å stoppe ødeleggelse av regnskogen, også av den grunn.

Regnskogen rommer 50-80 prosent av landjordas dyre— og plantearter. Regnskogen består for eksempel av minst 50.000 forskjellige treslag. 80 prosent av verdens kjente insektarter lever i regnskogen.

Øystein Holvik Foto: Torstein Øen

Medisiner som behandler kreft, malaria, hjertesykdommer, bronkitt, dysenteri og tuberkulose er utviklet på basis av stoffer fra planter og dyr som lever i regnskogen. Sannsynligvis er det mulig å utnytte stoffer fra regnskogen til mange flere formål, som vi i dag ikke kjenner. Ødelegger vi regnskogen, fratar vi våre etterkommere denne muligheten.260 millioner mennesker har regnskogen som sitt hjem. Hele menneskeheten er avhengig av dens skjebne. Ødelegger vi regnskogen ødelegger vi ikke bare livsgrunnlaget til de som bor der. Vi bidrar også til at drivhuseffekten forsterkes ytterligere. Dette vil kunne ødelegge livsgrunnlaget for mange flere mennesker, og kunne føre til en bølge av klimaflyktninger langt større enn flyktningebølgen vi ser i dag.

Drevet ut i fattigdom

De siste årene har tusenvis av mennesker blitt drevet ut i fattigdom etter hvert som regnskog er hugget for å gi plass til plantasjer, gruvedrift og kvegdrift. De fleste som lever i regnskogen er analfabeter og har kun kunnskap om å livnære seg av det som lever og vokser i regnskogen.

Dette vil kunne ødelegge livsgrunnlaget for mange flere mennesker, og kunne føre til en bølge av klimaflyktninger langt større enn flyktningebølgen vi ser i dag.

Norge er et lite, men rikt land. Vi har allerede fått god effekt av følgende tiltak for å redde regnskogen:

• Bruke vår forbrukermakt. Palmeoljekampanjener et godt eksempel på dette. Freia ble tvunget til å slutte med å bruke palmeolje i Kvikklunsj etter at mange sluttet å kjøpe Kvikklunsj som inneholdt palmeolje. Palmeolje produseres i stor grad i plantasjer etablert ved å ødelegge regnskogen.

• Belønne land som bevarer regnskogen. Norge har inngått avtale med flere av de store regnskoglandene om å belønne bevaring av regnskogen. Belønningen utbetales bare til land som kan dokumentere bevaring av regnskogen.

• Støtte urfolk i regnskogen i deres kamp for å bevare den. Å gi urfolk råderett over regnskogen de selv bor i har visst seg å være en meget effektiv måte å bevare regnskogen på. Bakgrunnen er at de ønsker å bevare sitt eget livsgrunnlag. Årets TV — aksjongår til Regnskogfondet, som arbeider nettopp med dette.

Regnskogfondet er en norsk organisasjon som ble etablert i 1989, etter at musikeren Sting og indianerhøvdingen Raoni reiste verden rundt med sitt alarmerende budskap om regnskogen.

Pengene som samles inn vil gå til å bevare regnskog i nært samarbeid med urfolk som bor der. Regnskogfondet er en norsk organisasjon som ble etablert i 1989, etter at musikeren Stingog indianerhøvdingen Raonireiste verden rundt med sitt alarmerende budskap om regnskogen. Det resulterte i organisasjonen Regnskogfondet, som i dag er en av verdens ledende innen regnskogbevaring. Regnskogfondet samarbeider med over 70 lokale organisasjoner.

Anerkjenne urfolks menneskerettigheter

Følgende tiltak vil bli støttet:

• Gi opplæring i hvilke grunnleggende rettigheter urfolk har til regnskogen de lever i ut fra nasjonale og internasjonale lover

• Støtte arbeid for at nasjonale myndigheter i regnskogland skal bevare regnskog og anerkjenne urfolks grunnleggende menneskerettigheter

• Overvåke og beskytte eksisterende urfolkterritorier

• Gi juridisk bistand til å forsvare regnskogen eller vinne den tilbake dersom tømmer-, olje- eller gruveselskaper har tatt seg til rette.

• Støtte etablering og drift av vaktposter for å forhindre ulovlig tømmerhugst i regnskogen

• Gi opplæring i å lage kart som dokumenterer hvordan regnskogen forvaltes.

Målet med TV- aksjonen er å bevare regnskogsområder i Peru, Brasil, Kongo og Ny - Guinea med til sammen minst samme areal.

Hvert år ødelegges regnskogsområder på størrelse med Norge og Danmark til sammen. Målet med TV- aksjonen er å bevare regnskogsområder i Peru, Brasil, Kongo og Ny - Guinea med til sammen minst samme areal.

Støtter vi opp om TV-aksjonen minst like mye som tidligere år, er dette målet innen rekkevidde! Gjennom å støtte TV - aksjonen til Regnskogfondet bidrar vi til en bedre framtid både for regnskogens- og våre egne barn og barnebarn