På valgkampvisitt i Ravnedalen møter han partiets listetopper i Kristiansand og Vest-Agder, og på timeplanen til Mette Gundersen og Randi Øverland er i år «skolepolitikk» skrevet med store bokstaver.

Den har i mange år gått ut på å lede horder av ungdommer mot en teoretisk løpebane mens yrkesfagene har fått lide. Ikke minst lider de nå helt konkret av mangel på lærlingplasser

— Ingen kan fraskrive seg ansvar for den politikken som har vært ført, og også vi tar det ansvaret. På veien mot styrkingen av akademiske fag har noe gått tapt, sier Gahr Støre.

- Trykk andre veien

Nå mener han pendelen må svinge.

— I den store samtalen om omstilling til nye næringer kommer mye til å handle om yrkesfagenes og håndverkenes stilling. Mens det fram til nå har vært en dreining fra yrkesfag til studiespesialisering, tror jeg vi kommer til å se et trykk den andre veien, fortsetter Ap-lederen.

— Jeg tror morgendagens fagarbeider er det vi i dag kjenner som ingeniøren, den som har kunnskap til å gjøre de endringer i produksjonslivet som vi trenger. Og da er det helt avgjørende at vi også tar inn lærlinger som kan høre og se hva denne kunnskapen innebærer i praksis. Det gjelder ikke bare innen mekaniske fag, det er like viktig for helsefag, understreker han.

— Jeg besøkte nettopp Henriksens Snekkeri på Stoa med 20 ansatte - det er de som lager pultene til Stortinget - og der har de forpliktet seg til at det alltid skal være en lærling. Vi må lære av de gode historiene, sier Ap-lederen.

Vil garantere plass

Dette er søt musikk i ørene til fylkesordførerkandidat Randi Øverland som lover omkamp om lærlingpolitikken.

— Ap foreslo på fylkestinget i juni å garantere opplæringsplass til alle som ønsker fagbrev og som har gått to år på yrkesfaglig studieretning. Dette ble nedstemt av Frp, Høyre og Venstre, sier hun indignert.

— 466 elever står nå uten lærlingplass i Vest-Agder, og dette er et forslag vi skal få gjennom etter valget, erklærer hun.

- Lettelsene i eiendomsskatten er små beløp for hver enkelt, men betyr mye for kommunekassen, sier Mette Gundersen (til v.) som vil bruke pengene på skolen i stedet, og får støtte av partileder Jonas Gahr Støre og listetopp Randi Øverland. Foto: Kjartan Bjelland

Også Kristiansand ordførerkandidat Mette Gundersen lover å pusse støvet av en tapt sak om Ap vinner valget:— Da vi styrte sammen med KrF innførte vi én time fysisk aktivitet hver dag og gratis frukt i skolen. Det ga kjempegode resultater, og vi fikk anerkjennelse av Folkehelseinstituttet, sier Gundersen.

Eiendomsskatt

— Jeg er for øvrig glad for at også Høyre gjør skolepolitikk til en av sine satsinger. Det har de gjort hvert år uten å få til nevneverdige resultater, sier hun, og varsler flere grep som vil styrke skolehverdagen.

Pengene vil hun hente ved å reversere lettelser i eiendomsskatten:

— Det er små beløp for hver enkelt, men betyr mye for kommunekassen, poengterer hun.

Også for Ap-lederen er skatteletter en hindring mot utsikten til en bedre skolepolitikk:

— I Stortinget har vi høystemte debatter om viktigheten av at flere lærere tar videreutdanning - samtidig som flertallet vedtar store skatteletter. Virkeligheten utenfor Stortinget blir da at skatteinntektene svikter, og kommunene ser ikke at de kan kutte andre steder enn i lærere og eldreomsorg, sier han.

— Det er derfor jeg sier kommuneøkonomien blir viktig i denne valgkampen. Vi er borgere av staten, men innbyggere i kommunen, fastslår Jonas Gahr Støre.