Det viser Legemiddelverkets tall som er oppdatert for juni 2015. Siden 2009 er rundt 150.000 jenter blitt vaksinert. De 37 tilfellene av bivirkninger som regnes som alvorlige, er i hovedsak at jentene er lagt inn på sykehus på grunn av besvimelse, kramper eller allergi.

I Danmark er det for tiden oppmerksomhet rundt diagnosen POTS — Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome - hos jenter som har fått Gardasil-vaksine. Europeiske legemiddelmyndigheter har imidlertid ikke funnet noen årsakssammenheng mellom vaksinering og POTS. Både danske og norske myndigheter mener at fordelen med å vaksinere seg fortsatt er klart større enn de mulige ulempen, opplyser Folkehelseinstitutt (FHI).

— Det er nylig meldt to tilfeller med noen symptomer som også ses ved POTS. Disse jentene er under utredning, og vi avventer flere opplysninger før vi kan si noe mer om saken, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHIs avdeling for vaksine.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og ca. 70 prosent av oss blir smittet av i løpet av livet. Målet med vaksinen er å beskytte jenter mot de to HPV-typene som oftest er årsak til livmorhalskreft. (©NTB)