— Sex og nærhet er sunt, og det seksuelle er helt klart en del av helsa til folk. Derfor burde sexarbeid ha en plass i helsevesenet, sier Hege Grostad.

Den tidligere sexarbeideren har markert seg som talskvinne mot sexkjøpsloven og hallikparagrafen. 19. september kommer hun til Protestfestivalens tabukveld for å snakke om «prostitusjon som ikke bare et yrke, men også som et samfunnsgode. Hun mener at sexarbeid har en plass i helsevesenet og at et Norge med bordeller ville vært et bedre land».

Dette er temaet slik det var formulert i presseskrivet Protestfestivalen sendte ut mandag ettermiddag.

Mot lovverket

— Hvorfor ville samfunnet vært bedre med bordeller?

— Fordi de muliggjør trygge arbeidsforhold, og gjør det lettere å ha oversikt over bransjen. De gjør det tryggere å kjøpe og selge sex, sier Grostad. Hun mener det nåværende lovverket med hallikparagraf og forbud mot sexkjøp i praksis er et forbud mot ordnede forhold.

— Samtykkende seksuell aktivitet mellom voksne mennesker er sunt, i mange tilfeller også for dem som selger sex. Dette kommer fram i en undersøkelse fra svenske Rose Alliance, sier Grostad.

Bra for helsa

Rose Alliance er en interesseforening for sexarbeidere, og undersøkelsen hun sikter til heter «En annan horisont». Her har 120 svenske sexarbeidere svart på spørsmål, og 41 prosent av dem oppgir at deres fysiske helse påvirkes positivt av å drive prostitusjon. 51 prosent oppgir at også den psykiske helsen påvirkes positivt.

— Gjelder dette også dem som tilbyr seksuelle tjenester fra gata?

— Det kan være både og, men stort sett er det slik at det regnes som tryggere å jobbe på innendørsmarkedet. Hvis det er ønskelig at flest mulig skal jobbe trygt innendørs, må vi oppheve hallikparagrafen slik at samorganisering i næringslokaler blir tillatt. Utendørsmarkedet anslås til å være en marginal del av markedet: Det vil si omtrent 10-30 prosent. 70-90 prosent er ikke synlige fordi de jobber innendørs, sier Grostad.

Balanse

— Det er klart jeg kjente et lite sug da jeg sendte ut informasjon om dette. Vi har jo våre støttespillere og samarbeidspartnere, og det er ikke alltid godt å vite hvordan noe slikt som dette blir mottatt, sier festivalsjef Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.

— Et ekstra vanskelig tema å presentere på Sørlandet?

— Ja, absolutt. Jeg håper folk forstår vår rolle, og ser at vi balanserer dette med å også ta opp tabuer fra den motsatte enden av skalaen, sier Olsen.

Forventning

— Vi fikk ikke tilbakemelding fra henne før programmet gikk i trykken, men når hun nå meldte seg syntes vi at vi måtte ha med henne også. Jeg håper folk ser at vi har en balanse i programmet, og at vi også har tabuer fra den helt motsatte enden av skalaen. Jeg tror denne kvelden blir en skikkelig höjdare, sier festivalsjef Olsen.

Blant de andre tabuene som skal opp er: «Mann er mann, kvinne er kvinne; forskjellene mellom oss må aksepteres og respekteres», «Du skal ikke bryte ekteskapet, uansett», «Også kvinner slår», «Samboerskap og sex før ekteskapet er synd», «Jeg har valgt å ikke få barn», «Depresjon er en venn og en friskdom, ikke en sykdom som mange tror», «I blant hater jeg middelklassen mest av alt», «Abort er drap», «Innfør radikal borgerlønn: lik lønn til alle, uansett yrke og uansett om man er i arbeid eller ikke», «Utroskap kan være sunt for ekteskapet», «prostitusjon er et samfunnsgode».

Esben Esther Pirelli Benestad er programleder for tabukvelden som skal foregå på Kick.