— Folk kommer garantert til å legge merke til oss de nærmeste dagene. Hvilke aksjonsformer som blir aktuelle vil vi imidlertid ikke røpe, sier organisasjonssjef Finn Aasheim på Bondelagets Agder-kontor.

Tirsdag ettermiddag møtte en håndfull sørlandsbønder opp utenfor Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen med traktorer og bannere med slagord som «Staten tar kaka» og «Norsk mat - ja takk».

— Vi ble tilbudt 10 prosent av våre krav. Verre enn det lave tilbudet er den kursen som staten her peker ut, der stordrift blir prioritert. En ser blant annet at kvotetaket på melk foreslås tredoblet, men i vår landsdel er det ikke grunnlag for store bruk med opp mot 150 melkekyr, sier Tor Erik Leland fra Audnedal som også er nestleder i Vest-Agder Bondelag.

Mange små

I Vest-Agder er det i dag 264 melkeprodusenter, men bare ni har flere enn 50 melkekyr.

Magne Thorvald Bakken som driver gård på Møvik i Kristiansand, sier de som alle andre næringer har effektivisert. Han viser til at norsk landbruk sett under ett har de siste 10 årene kunne vise til en årlig produksjonsvekst på seks prosent.

— Det er en hån når landbruksministeren forsikrer at hun vil satse på lanbruk i hele landet, mener han.

Finn Aasheim setter sin lit til at regjeringens støttepartier når Stortinget får regjeringens tilbud i landbruksforhandlingene til behandling.

Listhaug beklager

— På vegne av regjeringen synes jeg det er beklagelig at de bryter. Vår målsetting var å få til en avtale, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på en felles pressekonferanse sammen med Bondelagets leder Nils T. Bjørke og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg klokken 14.30 tirsdag.

— Regjeringen har ikke vist forhandlingsvilje, sa Nils T. Bjørke.

— Vi kan ikke gjøre annet enn å si klart fra om at utviklingen for norsk matproduksjon ikke er noe vi kan være med på. Dette landbruket kan vi ikke ha. Derfor bryter vi årets jordbruksforhandlinger, sa Furuberg på pressekonferansen.

- Seigpining

Listhaug forklarer statens tilbud med at hun hadde to valg: Å reformere landbruket eller å fortsette det hun kaller en årelang seigpining.

— Jeg har reist rundt i landet og møtt mange bønder. Jeg har møtt få som er fornøyd med dagens situasjon. Vi importerer stadig mer kjøtt. Vi kunne fortsatt seigpiningen eller starte en ny kurs der vi i større grad greier å produsere det forbrukerne vil ha med et landbruk i hele landet, med små og store bruk, men der vi prioriterer sterkere de som lever av å være bonde, sa Listhaug.

V og KrF sier nei

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) får klar beskjed av samarbeidspartiene Venstre og KrF om å sette seg ned ved forhandlingsbordet med bøndene en gang til.

— Norsk landbruk er så viktig at Listhaug må sette seg ned med organisasjonene på nytt, sier de landbrukspolitiske talspersonene Pål Farstad i Venstre og Line Henriette Hjemdal i KrF.