Tirsdag ettermiddag gikk det ut en sms til alle som befant seg i nærheten av universitetsområdet i Grimstad, med klart budskap: «Evakuer UiA Campus Grimstad! Forlat bygningen øyeblikkelig.«

Det var NRK Sørlandet som først omtalte saken. En student Fædrelandsvennen har snakket med, opplyser at først etter rundt ti minutter kom det ny sms fra universitetet om at det hele dreide seg om en øvelse, og at studentene i mellomtiden ikke forstod hva som foregikk.

— To feil ble gjort

Kommunikasjonsdirektør ved UiA, Paal Pedersen, forteller at universitetet ønsket å teste ut et nytt lokasjonsbasert varslingssystem som innebærer at alle som befinner seg innenfor et geografisk område får et varsel på sin telefon.

Denne tekstmeldingen ble sendt ut til folk som befant seg på og rundt universitetesområdet i Grimstad tirsdag ettermiddag. Innen beskjeden kom om at det dreide seg om en øvelse, hadde politiet allerede rykket ut.

— I forbindelse med øvelsen i dag, ble det gjort to feil. For det første ble ikke politiets operasjonssentral varslet, kun brann- og redningsetaten. Den andre feilen er at antennen leverandøren brukte i varslingen, hadde en betydelig lengre rekkevidde enn antatt, sier Pedersen.Han forteller at både universitetet og leverandøren av tjenesten nå vil ta lærdom av feilene som ble gjort. Samtidig er Pedersen glad for at øvelsen fremsto som svært reell.

— Dersom den første meldingen hadde opplyst at det dreide seg om en øvelse, ville folks reaksjon vært helt annerledes. Vi hadde flere observatører rundt om i bygningene, ogselve evakueringen gikk roligere for seg enn en brannøvelse, sier kommunikasjonsdirektøren.

Nå vil universitetet, sammen med leverandøren av varslingstjenesten, foreta en grundig evaluering av øvelsen. Han beskriver den som «veldig nyttig».

— Det er for tidlig å si om vi vil fortsette å bruke et lokasjonsbasert varslingssystem. Det er ikke hyggelig når slike ting skjer, men det er positivt at det skjer under en øvelse. Hovedhensikten er jo å utvikle en beredskapsløsning som fungerer om en uønsket hendelse inntreffer, sier Pedersen.

Øvelser skal varsles

Operasjonsleder i Agder-politiet, Mirjam Stausland, bekrefter at politiet ikke ble varslet før øvelsen. Først da politipatruljen var på vei til universitetsområdet, fikk politiet melding fra en innringer om at evakueringen var en øvelse.

Vi er kritiske til måten det er gjort på, og undersøker saken videre. UiA har beklaget hendelsen.

— Vi er kritiske til måten det er gjort på, og undersøker saken videre. UiA har beklaget hendelsen, sier Stausland.

Hun forteller at politiet fikk flere telefoner fra bekymrede personer på området, og er ikke i tvil om at øvelsen skapte frykt blant studenter og ansatte.

— Politiets mening er at politiet ved slike øvelser skal varsles i forkant for ikke å skape unødvendig frykt. Det må også opplyses med en gang at det dreier seg om en øvelse, sier operasjonslederen.

Det er ikke kjent om hendelsen vil få reaksjoner for UiA.