— Det utøves skadeverk og vinduer knuses, sa operasjonleder Øyvind Strømsborg ved Romerike politidistrikt til Aftenposten.no, da politiet ankom med en rekke patruljer rett etter klokken 19 søndag kveld.

50 opprørere

Det var ansatte på asylinternatet som ba om politiassistanse klokken 18.50 søndag kveld. Da skal et 50-talls asylsøkere, som ikke har lovlig opphold i Norge og venter på tvangsretur, ha gått løs på interiøret på Trandum

Ved inngangen til asylinternatet sto det fem kjøreklare ambulanser, men ved 20.30-tiden var uklart om noen ansatte eller innsatte var blitt skadet i opprøret.

Personalet ville ikke gripe inn

Personalet fra Politiets utlendingsenhet skal ikke ha klart å stoppe opprøret.

— De har ikke prøvd å få kontroll. Men nå har vi sent mange patruljer til stedet, sier Strømsborg ved Romerike politidistrikt, som også fikk bistand fra Oslo politidistrikt og brannvesenet.

Det skal være rundt 60 uniformerte fra politi, brannvesen og Politiets utlendingsenhet på stedet. Flere var utstyrt med skjold og gassmasker. Skadeverket foregår ved fire av avdelingene ved utlendingsinternatet.

Store styrker og samtale roet opprøret

Ved 20-tiden søndag opplyser politiet at situasjonen har roet seg betraktelig.

— Vi har grei kontroll på stedet nå, og sluser de innsatte fra avdelinger som er utsatt for skadeverk til andre avdelinger på internatet. Vi har fortsatt ikke fått meldinger om personskader, men vi har ikke vært igjennom alle lokalene ennå, sier operasjonleder Øyvind Strømsborg til Aftenposten klokken 20.45. - Hvordan fikk dere roet gemyttene?

— Det har vært endel samtaler og vi har hatt bra med ressurser på stedet, svarer Strømsborg.

Streik og protest i luftegården

Etter det Aftenposten kjenner til skal opptøyene ha vært planlagt i lengre tid. Protestene startet med at flere nektet å komme inn etter lufting søndag kveld. Det skal ha vært en lingende aksjon for 14 dager siden, som ikke hadde like stor oppslutning.

Advokat Zulifqar Munir har 15 klientene internert på Trandum nå. Han ble oppringt søndag kveld.

— Min klient ringte litt etter klokken 20. Det var hyling og skriking rundt ham, han sa at alt inventar var knust der inne, at stedet ble stormet av væpnet politi. Det hørtes for meg ut som om det var slåsskamper der inne. Jeg vet ikke om det har vært skadet, men det har i hvert fall vært risiko for skader, sier Munir.

- Hva er bakgrunnen for opprøret?

— Nesten samtlige av mine klienter sier de blir behandlet nedverdigende. De opplever at måten de blir tiltalt på og måten dagene deres blir organisert, gjør at livet her er verre enn i ordinære fengsler. Soningsforholdene, mangel på fritidsaktiviteter, inne- og utetider og måltider er noe de ikke opplever som bra. De opplever også at de er overvåket 24 timer i døgnet og ikke har mulighet til privatliv. Alt dette hoper seg opp.

Har sittet 18 måneder på Trandum

En annen advokat med flere klienter på Trandum, sier til Aftenposten at det er stor frustrasjon over innstramminger i luftepauser i helgene, religiøs praksis, helsetjenester og mattilbud.

— Trandum er ikke bygget for langtidsopphold, men mange sitter der i månedsvis. En har sittet der i 18 måneder. Forholdene der er mye dårligere enn i et vanlig fengsel, sier advokaten som vil være anonym for å ikke utsette sine klienter for ekstra belastning.

Han forteller at de innsatte mener isolat brukes for å kneble de som sier i fra om misnøyen.

- Det er psykisk tortur å sitte på Trandum. Og bare man protesterer på forholdene, blir man isolert på sikkerhetsavdelingen for å roe protestene, sier advokaten.