Statsministeren er oppgitt over at Arbeiderparti-lederen sporer debatten inn på om det skal brukes tvang overfor kommunene og om hvor stram frist kommunene skal få før man eventuelt tyr til tvang. Kommunereformen handler ikke om prosess, men om «de aller svakeste», «de multifunksjonshemmede og de psykisk syke», appellerte Solberg.

— Ap har dette i sitt valgprogram. Jeg skulle ønske Støre da forteller hvorfor dette er nødvendig. Jeg skulle ønske meg at alle som har sagt ja til kommunereform viser lederskap. Det gjelder også Ap, sa Erna Solberg da hun gikk i duell med Støre under Arendalsuka mandag kveld.

Støre svarte først med å vise til at den kommunereformen Høyre nå er i ferd med å gjennomføre ser annerledes ut enn den partiet solgte inn i og etter valgkampen for to år siden. Og når det gjelder lederskap kastet han ballen tilbake og ba statsministeren komme med forslag som partiene faktisk kan ta stilling til.

— Å vise lederskap er noe annet enn å vise pekefinger. Det er statsministeren som driver en reform, da må hun ta sitt lederskap og komme til oss i Stortinget, sa han. (©NTB)