Det er ikke bare Apples telefoner som er blitt større i det siste. Nå stiger også prisene markant, parallelt med at den norske kronen har stupt sammenlignet med dollar.

Fra 1. januar må du ut med en tusenlapp mer om du ønsker å kjøpe en iPhone 6 med 128 gigabyte minne.

Ifølge IT-avisen koster denne utgaven av telefonen nå 9590 kroner, mot 8590 kroner før årsskiftet.Samtidig er også de mest populære utgavene av iPad Air 2 og MacBook Air 13 blitt henholdsvis 500 og 1300 kroner dyrere, ifølge nettsiden.

Ikke nytt momspåslag

Rett før jul opplyste Apple at de fra 1. januar ville innføre lokal moms i hele EU— og EØS-området på alle sine apper og onlineprodukter, men Apple-talsmann Andreas Rødland i kommunikasjonsselskapet Apeland avviser at det er årsaken til prisøkningen i den norske utgaven av Apple Store.

— Den endringen gjaldt kun digitalt gods, og påvirket ikke Norge. Her var lokal moms allerede lagt til prisene, opplyser han til Aftenposten via e-post.

Dermed er det mest sannsynlig at den voldsomme prisoppgangen i Norge skyldes at det amerikanske selskapet har tatt høyde for svakere kurs på den norske kronen. Siden 2013 har den norske kronen falt ca. 35 prosent sammenlignet med dollar.Ifølge Rødland i Apeland har Apple foreløpig ikke kommet med noen kommentar til prisøkningen.

Kan spare 3000 kroner

Rett før jul opplevde russiske forbrukere kraftig prisøkning på Apple-produkter, fordi rubelen raste til nye bunnivåer.

Og i en periode stengte det amerikanske selskapet alt salg via den russiske nettbutikken.

Ifølge IT-avisen er det nå mulig å spare opp til 3000 kroner ved å kjøpe en MacBook Air fra andre norske butikker enn nettbutikken til Apple.