KRAGERØ: Mannen (35) vil ha status som mistenkt og ikke siktet inntil politiet har fått avklart hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig, opplyser politistasjonssjef Øystein Stokkmyr til NTB.

– Han vil få oppnevnt forsvarer, men kommer ikke til å bli avhørt før vi får avklart om han er tilregnelig, sier Stokkmyr under en orientering til pressen om saken søndag formiddag.

Hvis en person etter straffeloven regnes som «psykisk utviklingshemmet i høy grad» har han ikke såkalt skyldevne, hvilket betyr at han ikke kan straffes selv om mannen er riktig gjerningsperson.

Erklært død på stedet

Omstendighetene rundt dødsfallet til den 59 år gamle omsorgsarbeideren var søndag morgen fortsatt uklare. Hun ble funnet sterkt forslått, og skadene var så alvorlige at hun døde av dem, til tross for at hun svært raskt fikk livreddende hjelp fra en lege som tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Kvinnen ble erklært død på stedet – like ved bensinstasjonen ved Kalstad – rundt to timer etter at den første meldingen kom inn til politiet lørdag kveld.

Den mistenkte mannen er beboer i den kommunale institusjonen for psykisk utviklingshemmede som kvinnen jobbet ved. Institusjonen ligger få hundre meter fra det antatte åstedet. Mannen er ikke pågrepet og befant seg fortsatt i institusjonen søndag formiddag.

Sett av vitner

Stokkmyr er forsiktig med å gi detaljer rundt den mistenkte og foranledningen for hendelsen som førte til at kvinnen døde. Han vil heller ikke gå inn på hvor sikre politiet er på at de mistenker riktig person.

– Det er vanskelig å si, og noe etterforskningen etter hvert får vise. Vi vet at de to gikk sammen i området, men hva som nøyaktig har skjedd må vi få komme tilbake til. Vi er også usikre på om mistenkte vet hva som har skjedd eller om han har forklart noe om dette, sier Stokkmyr.

De to gikk lørdag kveld sammen til Statoil-stasjonen på Kalstad for å kjøpe noe å spise. De skal ha satt seg ved en benk ved stasjonen. Her skal det ha oppstått en krangel, ifølge vitner.

Skal ha kranglet

Beboeren kom alene tilbake til den døgnbemannede boligen og meldte fra om at kvinnen var blitt syk, opplyste politiet.

– Vi driver nå med avhør av vitner, og oppfordrer alle som har vært i området og som kan ha sett noe, om å kontakte politiet, sier Stokkmyr.

Politiet har opplysninger om at det har vært en krangel mellom beboeren og kvinnen.

Den døde kvinnen sendes til Rikshospitalet for obduksjon over helga. Da håper politiet å ha et relativt klart bilde av dødsårsak og skadeomfanget etter volden hun ble utsatt for.