AGDER: 12 av 15 kommuner i Vest-Agder og sju av 15 kommuner i Aust-Agder har meldt seg på til lørdagens kampanjekveld Earth Hour. Det synes kommunikasjonsrådgiver i World Wildlife Fund, Jon Bjartnes, er et godt antall.

— Samlet er to av tre kommuner godt over landsgjennomsnittet, så her må vi si slett ikke verst, Sørlandet, påpeker Bjartnes.

Lørdag hadde om lag 170 av landets 428 kommuner meldt seg på den gobale kampanjekvelden. Det er femte av gang kommuner i Norge har hatt muligheten til å delta, etter at Sydney i Australia var først ute i 2007. — Opplegget til Kristiansand virker spennende i år, med gratiskonsert og isskulpturer i bysentrum, og Lillesand er en kommune som har tradisjon for å være veldig mørklagt i timen fra klokka 20.30. Men Agder har fortsatt litt å gå på i forhold til Hedmark, der tett på alle kommunene er med, opplyser Bjartnes.

Mette-Marit engasjerer seg

Blant dem som har engasjert seg i Earth Hour er kronprinsesse Mette-Marit.

«Skrur du av lysene i kveld? Det skal vi for Earth Hour», har hun lagt ut på sin Twitter-profil.

Kronprinsparet i Norge har også tidligere vist engasjement for Earth Hour. I fjor utfordret Mette-Marit sin mann til å skru av datamaskinen. Fulgte han opp, ville hun sykle til jobb. Dermed ble det sykkeltur fra Skaugum til Slottet, blant annet i følge med generalsekretær Nina Jensen fra WWF.

– Earth Hour er den beste sjansen vi har, en gang i året, til å vise at vi står sammen med resten av verden og at vi deler bekymringen for hva som skjer med vår felles klode, sier Jensen i en pressemelding.

En milliard mennesker slukker lyset

Det er ventet at om lag en milliard mennesker over hele verden vil slukke lysene i en time klokka 20.30 i kveld. Earth Hour er verdens største folkeaksjon der hensikten er å sende ett felles budskap til beslutningstakerne om å ta klimakampen på alvor.

Også flere andre internasjonale storheter som fotballspiller Lionel Messi, Russlands president Vladimir Putin, Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, kunstner Yoko Ono og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon ber folk over hele verden slutte opp om klimamarkeringen i kveld.

«Ta utfordringen. Bli medpå Earth Hour i morgen 23. mars kl 20.30 – hvor du enn er», skrev Lionel Messi, fotballspiller for FC Barcelona og Argentina, på sin facebookside fredag.

Imponert miljøvernminister

Her i landet slukker blant andre Nidarosdomen, Bergenhus festning, Stortinget, Operaen, Holmenkollen og Prekestolen fjellstue lyset – i likhet med store hoteller, forretningsbygg, rådhus og andre offentlige bygg over hele landet.

– Oppslutningen om Earth Hour er imponerende. For hvert år har deltakelsen økt. Det viser at klimaengasjementet er sterkt og at folk vil bidra. Markeringene av Earth Hour rundt om i verden er et godt symbol på at verden deler samme skjebne i klimaspørsmålet, og at vi må stå sammen om å finne løsninger. Earth Hour er et tydelig signal til verdens politikere om å ta klimaproblemene på alvor, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i en pressemelding.

Mer enn 150 påmeldte land

For første gang vil lysene slukkes i Kreml og på Den røde plass i Moskva, etter direkte ordre fra president Vladimir Putin. Mer enn 150 land er påmeldt til årets Earth Hour hittil.

Blant nye deltakere fra i fjor er Palestina, Tunisia, Galapagos, Surinam, Fransk Guyana, St. Helena og Rwanda. I Palestina skal Earth Hour markeres blant annet i Gaza, Ramallah og Betlehem. I Tunisia vil det være et eget Earth Hour-arrangement på Avenue Habib Bourgiba, gata der de første protestene som startet den arabiske våren fant sted.

Fra Earth Hour begynte på Samoa til den blir avsluttet på Cook Islands – begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen – skal utallige ikonbygg slukke lyset for klimaet. Operaen i Sydney, Fugleredet i Beijing, verdens høyeste bygning Burj Khalifa, Table mountain i Cape Town, Bosporus-broen i Istanbul, Eiffeltårnet, Buckingham Palace, Empire State Building og Niagara Falls er blant kjente navn på listen.