Elise Toft fra Lyngdal på vei ut fra medaljeseremonien, etter å ha fått det synlige beviset på sin heroiske innsats i krigen i Afghanistan. Foto: Siv Dolmen
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) trekker fram Elise Toft som et forbilde for kvinner i forsvaret. Her snakker de to sammen etter prisutdelingen. Foto: Siv Dolmen
Elise Toft fra Lyngdal foran Akershus festning. Foto: Siv Dolmen
Forsvarssjef Harald Sunde beskrev torsdagens medaljeseremoni som historisk. Her er han sammen med Elise Toft etter medaljeoverrekkelsen på Akershus festning. Foto: Siv Dolmen

OSLO: — Jeg er takknemlig og stolt, men jeg tror at andre er mer stolt av meg enn jeg er selv. For meg betyr dette først og fremst at laget har gjort noe bra sammen, sier Elise Toft til Fædrelandsvennen, like etter å ha mottatt medaljen.

I en høytidelig seremoni på Akershus festning, fikk Toft og flere medsoldater innsatsmedaljen for sin opptreden i Afghanistan. Hendelsen de fikk heder og ære for, var sin innsats under et dramatisk bakholdsangrep i 2011. Situasjonen de hedres for, beskrives som meget farlig, og ifølge begrunnelsen utviste Toft en «heroisk innsats og vek ikke et sekund fra jobben sin, men støttet lagføreren med den meget krevende ruteklareringen under konstant beskytning.»

- Medalje som lag

Flere trakk fram Toft som et forbilde under seremonien, og forsvarssjef Harald Sunde beskrev prisutdelingen som "historisk".

En kvinne med forsvarsuniform kommer bort under intervjuet med Fædrelandsvennen og sier: «Beklager at jeg avbryter». Hun henvender seg til Elise og sier: «Fantastisk, du er et kjempeforbilde. Kjempeinnsats!».Toft selv ser ikke på sin ferske medalje som en kvinnemedalje.

— Jeg tror det er litt tilfeldig at jeg er den første kvinnen som får den. Samtidig har jeg hatt en stilling som har blitt sett. Jeg har vært ute på operasjoner istedenfor å være i leir. Jeg tenker ikke på det som en kvinnemedalje. Jeg tenker at jeg har fått den samme medaljen som resten av laget mitt fordi vi har gjort dette sammen, sier hun.

Søkte etter veibomber

Jobben hun gjorde i Afghanistan er uansett ikke noe for pyser.

— Jeg var stormingeniør, og jobbet som baksikrer i en bil på fire. Min jobb var å gå på bakken foran kjøretøyet med metalldetektor og søke etter veibomber. Så smalt det. Andre rundt oss hadde ansvaret for å sikre, mens vi fortsatte å søke, for vi måtte få kjøretøyet fram, forteller hun.

- Var du redd under angrepet?

— Nei, redselen kom egentlig etterpå. Under hendelsen var jeg fokusert. Jeg tenkte mest på jobben jeg skulle gjøre.

- Har du hatt noen reaksjoner i ettertid?

— Akkurat denne hendelsen var så dagligdags. Vi gjorde lignende ting veldig ofte, så jeg har ikke hatt noen spesielle tanker rundt akkurat den. Men av og til tenker jeg: Oi, shit, jeg var med på dette!

Toft har nå gått videre i livet, og studerer. Men hun utelukker ikke at hun kan komme til å gå tilbake til forsvaret på et senere tidspunkt.

- Forbilde for kvinner

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) er mer opptatt av innsatsen Toft gjorde, enn det faktum at hun er kvinne.

— Det er for så vidt en historisk dag, men jeg er først og fremst opptatt av den innsatsen Elise Toft har gjort som soldat. Hun er et forbilde for kvinner i forsvaret, og gjorde en innsats helt utenom det vanlige og det som forventes. Det belønnes her i dag med heder og ære, og det er veldig fortjent, sier Eriksen Søreide.