Fagfolk i byggenæringen mener at både at både stat og kommune bidrar til sosial dumping ved å godta for lave anbud.

— Svart arbeidskraft er etterspurt. Derfor kan sosial dumping skje, sier Herning.

Han bekrefter bildet av en voksende underskog av useriøse aktører i byggebransjen som gir blaffen i lover og regler. Ved hjelp av svart omsetning og arbeidsmiljøkriminalitet er de i stand til å levere svært billige tjenester. Og de selger i økende grad tjenester til seriøse bedrifter.

For de aktørene som har avtale med stat og kommune, er det ofte billigere å bruke «cowboyene» som underleverandører, enn å bruke egne ansatte. I utgangspunktet seriøse aktører presses nå så hardt på pris i offentlige anbudsrunder at veien til cowboyene er kort, mener Virke.

Fordi vi handler billig

— Sosial dumping kan skje fordi forbrukerne kjøper billige tjenester, eiendomsutviklerne kjøper billige tjenester og det offentlige jager etter billige tjenester. Offentlige etater er pålagt å jakte på det billigste. Offentlige oppdragsgivere som ikke gidder å sjekke nedover i leverandørkjeden, må stilles til ansvar, sier Herning.

Virke er tilhenger av konkurranse på pris – men det må være på like vilkår og i tråd med loven.

- Det er en skvis i markedet nå. Jeg kan ikke bevise det, men det er god grunn til å tro at mange av de som jobber på offentlige byggeplasser er kjeltringer og snyter skatt, hevder Herning.

— Jeg skulle ønske det var mer tilsyn med dette og at skattemyndighetene gikk på de offentlige byggherrene, fortsetter han.

Uforklarlig lave priser

Konsernsjef Amund Alm i entreprenørbedriften Alliero, med 300 egne ansatte, mener full åpenhet rundt offentlige anbudsrunder er avgjørende. I noen tilfeller stiller han seg spørsmål om offentlige innkjøpere har kompetanse nok til å avdekke når det jukses med lover og regler nedover i verdikjeden.

— I noen prosjekter klarer ikke vi ikke å forstå at det går an å få lønnsomhet, i forhold til den kostnadsstrukturen vi har. Jeg ønsker meg mer åpenhet inn mot offentlige kunder, slik at vi i sammen kan bidra til å avdekke ulovligheter i bransjen, sier Alm.

Sprer seg til seriøse

Samfunnsøkonomen Jan-Erik Støstad, statssekretær i Arbeidsdepartementet i syv år frem til høsten 2012, utga i sommer boken «Sosial dumping. Trues den norske modellen?». Svaret hans er «ja».

Han registrerer, som en rekke andre Aftenposten har snakket med de siste dagene, at problemet med sosial dumping øker, til tross for at den rødgrønne regjeringen satte inn en rekke tiltak for å stanse utviklingen.

— Ja, det brer om seg, og min bekymring er at sosial dumping skal spre seg til vanlige, seriøse norske bedrifter fordi de presses på pris, sier Støstad, som nå jobber i LO.

I et utdrag fra boken, heter det: «Sosial dumping med lav lønn, lang arbeidstid, svakt stillingsvern og dårlig HMS er ikke bare uakseptabelt: Det fører til at useriøse bedrifter vinner kontrakter og setter arbeidsvilkår under press. Dermed får utbredt sosial dumping konsekvenser for de seriøse virksomhetene og vanlige, norske arbeidstagere.»

Spleiselag

Virke etterlyser lojalitet til fellesskapet. Og Herning hever pekefingeren også mot private forbrukere som bruker svart arbeidskraft:

— Samfunnet vi lever i er basert på et spleiselag. Skatten skal betale pensjon til ungene våre. Vi har mistet en moralsk dimensjon i dette. Og mot arbeidstagerne, uten stillingsvern, pensjonsopptjening og sykepenger, er det direkte dårlig gjort.

Kommunen: Vi tar stikkprøver

Finansbyråd Kristin Vinje (H) sier at Oslo kommune følger opp med stikkprøver for å hindre sosial dumping og svart arbeid.

— Det som kommer frem i media om skatteunndragelser og sosial dumping er urovekkende. Derfor er det viktig å fokusere på dette. Vi i Oslo kommune er opptatt av å bidra til ryddige forhold i bransjen, derfor gjør vi det vi kan gjennom å stille krav i våre anskaffelser og følger opp kontrakter der det er grunn til å mistenke mislighold, sier finansbyråd Kristin Vinje.

- Er kontrollen god nok når det dukker opp stadig nye saker?

— Vi har styrket arbeidet med kontroller, og stiller strenge krav til oppfølging av kontraktene. Oslo er svært opptatt av å gjøre våre anskaffelser på en slik måte at vi legger føringer for arbeidet med å redusere mulighetene for misligheter og korrupsjon. Vi har vi gjort mange tiltak i Oslo kommune for å forebygge og avdekke sosial dumping på risikoutsatte områder i våre virksomheter. I vår anskaffelsesstrategi har vi stort fokus på dette.

- Er det noe i kritikken om prispress som presser frem svart arbeid?

— Jeg vet ikke om Virke har rett. Det er mulig de har et poeng. Jeg kjenner ikke markedet godt nok til å si noe om det. Vi prøver å stille seriøse krav til våre leverandører. Ved brudd på våre bestemmelser kan Oslo kommune kreve at underleverandøren skiftes ut. Reglene skal sikre at Oslo kommune som byggherre har oversikt og kontroll over benyttede underleverandører, og at de skal være legitime virksomheter. Brudd på ovennevnte plikter er å anse som mislighold av Oslo kommunes kontrakter, men vi må også følge reglene. Vi kan ikke ekskludere firmaer fra anbud uten en god grunn, sier Vinje.