OSLO: Natt til 2. mai 2011 ble verdens mest ettersøkte terrorist, al-Qaida-lederen Osama bin Laden, drept i byen Abbottabad, i Pakistan. Da hadde amerikanerne jaktet på ham siden terrorangrepene 11. september 2001. I boken «Manhunt. The Ten-Year Seach for Bin Laden from 9/11 to Abbottabad», som publiseres på årsdagen for terrorlederens død, redegjør Peter Bergen i detalj om amerikanernes ti år lange jakt på bin Laden, som endte i kommandoraidet for ett år siden.

Utdrag fra boken er publisert av Time magazine, melder Aftenposten.

I årevis hadde amerikanerne ingen aning om hvor al-Qaida-lederen befant seg, og boken beskriver den stadig økende frustrasjonen før etterretningsorganisasjonen CIA endelig kom på sporet av terrorlederen.

«Ikke skru på lyset»

Etter lang tids spaning, tok amerikanske spesialstyrker seg inn i Pakistan, og stormet huset der Osama bin Laden skjulte seg. Terrorlederen ble drept i en skuddveksling, hvor i alt fem mennesker ble drept.

Ifølge boken skal bin Ladens siste ord ha vært «Ikke skru på lyset». Dette skal han ha sagt til sin fjerde hustru Amal (29), da de amerikanske kommandosoldatene var på vei opp trappen til tredje etasje. Bin laden bodde her sammen med Amal, som har født deres to yngste barn i Pakistan.

Seks uker før angrepet mot bin Laden skal det ha hersket stor uenighet blant president Barack Obamas sikkerhetsrådgivere om fremgangsmåten for å sette bin Laden ut av spill. Et av alternativene var å bombe huset, et annet å samarbeide med pakistansk etterretning om operasjonen.

— Ikke et dårlig liv

USAs daværende forsvarsminister Robert Gates skal ha argumentert for en mindre bombeaksjon, mens det nasjonale sikkerhetsrådet ikke ga sitt bifall til denne fremgangsmåten. De fryktet at det ikke ville være mulig å bevise al-Qaida-lederens død, skriverWashington Post.

I seks år gjemte verden mest ettersøkte mann seg rett foran nesen på det pakistanske militæret i garnisonsbyen Abbottabad, 10 mil nord for den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Ifølge Washington Post kaster Bergens bok lys over hvordan bin Laden levde i disse årene.

Bin Ladens liv beskrives som «behagelig, men med visse innskrenkninger». Terrorlederen bodde omgitt av tre av sine hustruer og flere av barna. Han viet seg til sine hobbyer, som var å lese og å følge nyhetene.

— For verdens mest ettersøkte mann var det ikke noe dårlig liv, skriver Peter Bergen.

Huset var spartansk, uten kjøleanlegg og med enkle gassovner, til tross for at det i Abbottabad ofte kan bli over 40 graders varme om sommeren, og ned mot 0 grader om vinteren. Sengene var laget av enkle kryssfinérplater.

— Det var som om husets innbyggere bodde i en provisorisk camping, skriver Bergen i boken.

Vendepunktet

I 2005 kom vendepunktet i amerikanernes jakt på terroristen da en CIA-analytiker foreslo at den videre jakten skulle bygges på fire pilarer: bin Ladens familie, hans kommunikasjon med toppledere i al-Qaida, hans sporadiske kontakt med medier og hans nettverk av kurerer.

Det var kureren Abu Ahmed al-Kuwaiti som til slutt ufrivillig ledet CIA på sporet av bin Laden i Abbottabad.

For å finne ut om bin Laden befant seg i huset, ble det diskutert flere mulige fremgangsmåter.

En idé som ble lansert var ifølge Bergen å jage ut beboerne ved hjelp av «stinkbomber». En annen var å benytte høyttalere utenfor huset og befale beboerne ut på gaten. Til slutt bestemte amerikanerne seg for å plassere agenter i nabolaget for å overvåke boligen.

Men ifølge boken ble det aldri fastslått at bin Laden virkelig var i bygningen.

To dager før kommandoraidet hadde president Barack Obama møte med sine rådgivere. Ifølge Bergen mente både daværende forsvarsminiter Robert Gates og visepresident Joe Biden at operasjonen var for risikabel og ville ødelegge forholdet til Pakistan.

Samme dag, 28. april 2011, ga Obama klarsignal for operasjonen.

Sinne i Pakistan

Det amerikanske angrepet i hjertet av Pakistan satte sinnene i kok blant pakistanere. Den anti-amerikanske stemning i befolkningen var økende, og den mektige pakistanske hæren og etterretningsvesenet ble utsatt for sterk kritikk.

Den første reaksjonen fra Islamabad etter bin Laden-aksjonen var da også tindrende klar; Pakistan var «dypt bekymret» over den «uautoriserte aksjonen». USA ble også advart mot å gjennomføre en tilsvarende operasjon igjen.