— Han befinner seg på russisk jord, han har fått midlertidig asyl og er derfor fri til å møte hvem han vil. Vi kan ikke hindre ham i det, sier Putins talsmann, Dmitrij Peskov, til avisen Kommersant.

Han minner om at amerikaneren, som tidligere jobbet som konsulent for amerikansk etterretning, ikke har lov til å gjøre noe som skader USA ettersom det er en betingelse for oppholdstillatelsen i Russland.

Avsløringen av at USA angivelig har avlyttet Tysklands statsminister Angela Merkel har vakt stort oppstyr i Tyskland. Etter at en tysk opposisjonspolitiker besøkte Snowden i Moskva og sa at amerikaneren har mye mer å bidra med i saken, har den konservative regjeringen gitt uttrykk for at den er interessert i Snowdens forklaring.

Men for Snowden er det uaktuelt å reise til Tyskland ettersom han da kan miste sin rett til asyl i Russland. Han frykter også å bli utlevert til USA.

Den tyske opposisjonen, bestående av sosialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke ønsker å gi Snowden politisk asyl i Tyskland. (©NTB)