På den måten håper de å renvaske seg fra anklagene om at USAs etterretning nærmest har fri tilgang til alt som befinner seg på selskapenes servere.

Google skrev tirsdag et åpent brev til det amerikanske justisdepartementet hvor nettgiganten innrømmer at det hender brukerdata utleveres til myndighetene når de ber om innsyn. Men dette skjer ikke like ofte som mediene skal ha det til, hevder selskapet.

— Googles tall ville tydelig ha vist at vi ikke samtykker med disse anmodningene like ofte som det blir påstått, heter det i brevet.

- Omfattende overvåking

Kort etter at brevet ble offentliggjort, kom Facebook og Microsoft med lignende uttalelser. Også Yahoo og Twitter støtter forslaget om å lette på sløret som omgir USAs overvåking av internett.

Selskapene har måttet jobbe hardt for å bli trodd når de den siste uken kategorisk har avvist opplysninger som er kommet fram om etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Ifølge varsleren Edward Snowden overvåker NSA omtrent alt som skjer på internett. Når han utførte oppdrag for NSA, kunne han lett få tak i vanlige menneskers kredittkortopplysninger, passord og eposter, hevder Snowden.

Kritiske senatorer

Også flere amerikanske folkevalgte ber om større åpenhet rundt NSAs overvåking. Åtte senatorer fra begge de store partiene mener offentligheten må få vite mer om lovene som gjør overvåkingen mulig.

I henhold til loven Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) er det opprettet en egen domstol som vurderer etterretningens ønsker om å overvåke, men alle avgjørelser som tas, holdes hemmelig.

— Vi kan ikke ha en skikkelig debatt om hvor mye overvåking av amerikaneres kommunikasjon som bør tillates, uten å få slutt på hemmelig lovgiving, sier senator Jeff Merkley fra Det demokratiske partiet.

Asyl i Russland?

Snowden har gått under jorden etter at han sto fram som varsler, men det antas at han fortsatt befinner seg i Hongkong. Til avisa The Guardian har han sagt at han ønsker å søke asyl på Island eller i et annet land som verdsetter ytringsfrihet.

Myndighetene i Russland har sagt at de vil vurdere saken hvis det kommer en søknad, og flere russiske folkevalgte sier de mer enn gjerne tar imot Snowden.

Ved å gjøre det, kan Russland stå fram som en forsvarer av politisk forfulgte mennesker, mener Aleksej Musjkov, leder for utenrikskomiteen i Dumaen.

Han spår at USA vil reagere med hysteri hvis Snowden får opphold i Russland og betegner etterretningsavsløringen som «en ideologisk katastrofe» for amerikanerne.