Torsdag avslørte avisa Wall Street Journal at Obama ikke vil gjennomføre det omstridte prosjektet som hans forgjenger George W. Bush satte i gang. Dette ble senere på dagen bekreftet av Tsjekkia og Polen.Obama forklarer nå at han ikke går bort fra planene om å utvikle et rakettforsvar i Europa, men programmet vil bli endret betydelig.

I stedet for et fast installert landbasert system i Polen og Tsjekkia vil amerikanerne nå utvikle et mer fleksibelt system hvor det skal utplasseres avskjæringsraketter og sensorer både til havs og på fastlandet.

— Vårt nye rakettforsvar i Europa vil gi sterkere, smartere og raskere forsvar for amerikanske styrker for våre allierte, sa Obama.

Han forsikret om at det nye programmet vil bygge på teknologi som er kjent og kostnadseffektiv.

USAs forsvarsminister Robert Gates sier målet fortsatt er å utplassere raketter i Øst-Europa innen 2015. Avgjørelsen om å tilpasse systemet ble ifølge ham tatt som følge av ny kunnskap om Irans rakettprogram.

— Det er kort- og mellomdistanseraketter som utgjør den største trusselen fra Irans side, mens langdistanseraketter ikke er en så stor trussel som tidligere antatt, sier Gates. (©NTB)