— Vi vil vente til vi i ettermiddag får prøveresultatene fra andre besetninger i området. Først når de er klare vil vi ta stilling til eventuell nedslakting av en eller flere besetninger, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal, til NTB.Lørdag påviste Mattilsynet at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa. I løpet av helgen ble åtte andre svinebesetninger i området pålagt karantene. Det ble tatt prøver på seks av besetningene søndag, to på mandag. Det er disse prøveresultatene mattilsynet venter på før det blir tatt beslutning om eventuell nedslakting.

— Vi håper selvsagt at færrest mulig er smittet. Vi har ingen kliniske grunner til å tro det. Karantenen er innført fordi gårdene ligger i nærheten av besetningen som er smittet, sier Røthe Knudtsen.

Nedslakting vil være mer aktuelt dersom sykdomsutbruddet er begrenset til en eller noen få besetninger, sier han.

— Hvis noen få besetninger er smittet kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier Røthe Knudtsen. (©NTB)