— Hvis noe i det hele tatt skal vernes, så må det være disse havområdene. Finnes det i det hele tatt noe område hvor statsministeren ikke kunne tenke seg å ha oljeboring, spurte Venstre-leder Trine Skei Grande under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Hun ledet an i et aldri så lite stormløp mot statsministeren etter at det ble klart at han sluttet seg til forslaget til programkomiteen i Ap om å gå inn for konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Venstre ønsker varig vern av havområdene med den begrunnelse at de er svært sårbare.

— Statsministeren svarer på en måte som tilsier at han prinsipielt ikke er imot noe som helst, så lange man går skrittvis og forsiktig fram, sa Grande.

Stoltenberg poengterte gjentatte ganger at så langt foreligger det bare et forslag fra programkomiteen om at Ap skal gå inn for konsekvensutredning av oljevirksomhet i neste stortingsperiode. Han understreket også at den regjeringen han representerer i denne perioden, og hvis politikk han svarer for i Stortinget, har sagt nei til konsekvensutredning.

— Nå må vi senke skuldrene litt og ta oss tid. Det viktigste er uansett at vi ikke presser fram for raske beslutninger i den ene aller andre retningen, sa han. (©NTB)