Søndag vedtok Rogaland Frp på sitt årsmøte en resolusjon som sier nei til det kontantløse samfunnet. Det samme har skjedd i Akershus og Vest-Agder, noe som betyr at saken blir et tema for partiets landsstyre i mars.

- Om kontanter avvikles fullstendig, vil det fra et personvernståsted være svært bekymringsfullt, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen fra Rogaland til NTB.

- Man vil i et samfunn med kun elektronisk betaling tilrettelegge for fullstendig overvåking av folk, mener han.

Svart økonomi

I januar ble det kjent at Høyres digitaliseringsutvalg går inn for gradvis fram mot 2020 å fjerne butikkers plikt til å ta imot kontant betaling. Forslaget begrunnes blant annet med at dette ifølge politiet vil være et godt tiltak i kampen mot arbeidslivskriminalitet og svart økonomi.

Høyre-utvalgets mål er et kontantløst samfunn innen 2030, og problematikken kommer opp på partiets landsmøte i midten av mars.

Både Politiets Fellesforbund og Finans Norge var kjapt ute med å varsle støtte til forslaget.

- Det vil være en stor gevinst å hente dersom vi kutter ut kontantene. Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalitet, sa Finans Norges sjef Idar Kreutzer.

Ikke overbevist 

Men Steffensen mener fravær av norske kontanter vil kunne være viktig i kampen mot svart arbeid først hvis kontanter blir avviklet over hele verden.

- Man vil i stedet bruke euro eller dollar for betaling av svart arbeid eller kjøp og salg av narkotika, sier Frp-representanten.

Han er også skeptisk til å tvinge befolkningen til i enda større grad å måtte forholde seg til banker og finansinstitusjoner.

- Disse har mulighet til å pålegge sine kunder så vel negativ rente som gebyrer, uten at den enkelte borger kan unngå dette ved å ta pengene ut av banken, sier han.

Steffensen peker også på at mange eldre kan ha problemer med å måtte forholde seg til ny teknologi som de ikke behersker.