KhAO LAK: — Jeg håper vi klarte å lage dette så verdig og ordentlig som mulig, sa sjømannsprest Rune Birkeland etter seremonien.

På denne stranden døde 35 nordmenn 2. juledag i fjor, og derfor var det naturlig å legge markeringen hit. Rundt 60 pårørende og andre nordmenn som hadde blitt berørt av tsunamien samlet seg ute på stranden. Her var også tidligere utenriksminister Jan Petersen, som var spesielt bedt om av utenriksdepartementet om å delta.

Sjømannsprest Birkeland forrettet ved siden av et steinalter, laget av steinrester av Blue Village-hotellet som ble totalt ødelagt. Foran var det laget et hjerte av blomster.

Birkeland fortalte i talen sin om 26. desember i fjor da himmelen var blå, vinden stille.

— Barna lekte ved bassenget, familien gjorde seg klare til utflukt, eller de satt og koste seg med en lang søndagsfrokost, sa han.

Men ute i havet hadde et jordskjelv skapt en tsunami ingen visste noe om.

— Og plutselig ble paradisisk tilværelse blitt det motsatte, sa Birkeland.

Mer enn 5000 mennesker døde i Phang-Nga-provinsen hvor Khao Lak ligger. Og altså 84 nordmenn. Leder for den norske pårørendesenteret i Phuket, Knut Erik Pedersen, leste opp alle navnene på dem som døde. Det gjorde han sakte og sorgtungt.

Mette Skauen sang «Fields of Gold». Hun var selv svært nær ved å omkomme da bølgene tok henne. Tre av henne nære venninner druknet.

— For meg var det terapi å kunne synge for alle som ble borte, sa hun til Fædrelandsvennen etterpå.

Midt under seremonien begynte det talende nok å regne. Tunge skyer samlet seg ut på bukten, og klisjeen om at himmelen gråt følte vi alle stemte.