Nå klager den 52 år gamle kurdiske mullaen fra Irak Norge inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på grunn av behandlingen han har fått, skriver VG.— Jeg saksøker Norge for å sjekke om jeg har fått alle de rettigheter jeg har krav på. Jeg krever bare det jeg har krav på og bryr meg ikke om folks reaksjoner, sier Mulla Krekar til avisen.

Krekar ønsker at Strasbourg-domstolen vurderer om Norge har forbrutt seg mot tre artikler i menneskerettighetskonvensjonen - blant annet om han blir utsatt for umenneskelig behandling fra norske myndigheter.

— Han har ingen identifikasjonspapirer, ingen bevegelsesfrihet eller rettigheter her i landet, verken økonomisk eller sosialt. I stedet er han tvunget inn i noe som kan minne om husarrest uten mulighet til å skaffe seg inntekter til å forsørge seg eller familien, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

— Det man ønsker avklart er hvor langt et land kan tillate seg å gå i å treffe vedtak som rett og slett ikke kan gjennomføres. I snart seks år har min klient vært formelt utvist fra riket, selv om norske myndigheter innrømmer at det ikke er mulig å sende ham tilbake til Irak, sier advokaten.

Ifølge Meling ønsker Krekar å forlate Norge så snart det er trygt for ham å reise.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil tak Krekars sak opp til behandling. (©NTB)