Planeten går i bane rundt vår nærmeste nabo-sol Proxima Centauri. I motsetning til vår egen sol er dette en kald, rød stjerne. Planetens beliggenhet er imidlertid innenfor det som regnes som et område der det kan være forutsetninger for liv, med overflatetemperatur som tillater at det kan finnes flytende vann på overflaten.

Planeten kan dermed også være det nærmeste tilholdsstedet for liv utenfor vårt eget solsystem. Planeten har fått navnet Proxima b og bruker bare elleve dager på å kretse rundt sola.

Funnet publiseres torsdag i tidsskriftet Nature, men ble kunngjort av European Southern Observatory (ESO) onsdag kveld klokken 19. Bevismaterialet som nå foreligger, har kommet på bordet etter at det kun på ryktebasis har vært snakket om muligheten for at det kretser en jordlignende planet i vårt nabolag.

Oppdagelsen er gjort ved hjelp av ESOs La Silla-observatorium i Chile, samt andre teleskoper rundt omkring i verden. Observasjonene var del av Pale Red Dot-kampanjen, der et astronomteam har forsøkt å registrere stjernens bitte små bevegelser forårsaket av gravitasjonskraft fra en hypotetisk, omkretsene planet.

Proxima b er en steinplanet, i likhet med vår egen hjemlige klode. Planetens påvirkning på dvergstjernen Proxima Centauri er ørliten, men forskerne klarte likevel å slå fast at den røde sola noen ganger nærmet seg vår egen planet med en hastighet på rundt 5 kilometer i timen, og andre ganger beveget seg bort fra oss med samme hastighet. (©NTB)