Jeg ser daglig hvor viktig det er å jobbe med seksuell helse i møte med ungdommer som av enn eller annen grunn utfordrer rammene i vårt samfunn. Vi vet at for mange unge kan det oppstå utfordringer når det kommer til dette med sex og seksualitet. Det å være ung betyr at man mangler den nødvendige erfaringen og de redskapene som kan være nødvendig for å håndtere sin egen og andres seksualitet på en god og trygg måte. Allikevel er dette et område som mange ungdommer klarer å manøvrere uten for store problemer. En trygg base, god sosial kompetanse og gode forbilder gjennom oppveksten er med på å gi en ungdom mye av den ballast som er nødvendig for å manøvrere i en ny og ukjent del av verden. De ungdommene som har en trygg tilhørighet, er trygge på seg selv og sine egne grenser, som har evne til å forstå og sette seg inn i andres liv håndterer ofte overgangen til voksenseksualitet uten for store problemer.

Mangler gode forbilder

De ungdommene som derimot ikke har en trygg base, sliter med sin sosiale kompetanse, mangler gode forbilder i sitt liv, faller utenfor på skolen, blir isolert og marginalisert, mobbet, er redde og usikre, ofte har blitt krenket, har blitt utsatt for overgrep og er traumatisert, de trenger ekstra veiledning av trygge voksne for å håndtere sin egen og andres seksualitet på en god måte.

Disse ungdommene trenger i aller høyeste grad trygge voksne som har kunnskap og tørr å snakke med dem om sex, kropp, grenser og identitet. Min erfaring er at sex og seksualitet er et tema som sjeldent berøres i arbeidet med barn og unge.

Seksuell helse

Jeg vil derfor si meg enig med leder Norsk Forening for Klinisk Sexologi Elsa Almås (bildet)når hun er «glad for at Helsedirektoratet i januar oversendte et forslag til ny tverrsektoriell strategi for seksuell helse 2016-2021 til Helse— og Omsorgsdepartementet.» «Forslaget fra Helsedirektoratet gir mulighet for et stort fremskritt i forhold til seksuell helse i Norge, og Norge vil kunne være et foregangsland internasjonalt som kan gi viktige erfaringer for land som har mindre ressurser enn oss i forhold til å gjøre en innsats på dette området. La oss nå håpe - og gjøre en innsats for - at forslaget ikke støver bort i en skuff, men gir et reelt grunnlag for praktisk arbeid i årene som kommer!»