OSLO: – Han sovnet stille og rolig inn på klokken 23.30 søndag kveld, opplyser Opsahls svigersønn Erling Riisnæs til NTB.

Arve Opsahl har ligget på Diakonhjemmet de siste åtte ukene.

– Egentlig var det vel hjertet som sviktet. Han ville fylt 86 år 14. mai, sier Riisnæs.

Arve Opsahl har vært en av landets mest kjente og kjære skuespillere i over 60 år, og han har bidratt i drøye 40 filmproduksjoner.

Ikke minst er han kjent for store og små som Egon Olsen i Olsenbanden-filmene. Han er også godt kjent fra TV 2-serien «Mot i brøstet» på 1990-tallet.

Filmdebut i 1941

Opsahl debuterte på film i 1941 og som revyskuespiller hos Jens Book-Jenssen på Chat Noir i 1942. Han var ansatt på Oslo Nye Teater i 16 år og har blant annet gjestet Det Norske Teatret og Trøndelag Teater. I Bergen spilte han Doolitle i musikalen «My Fair Lady».

For de fleste er Opsahl best kjent for sin rolle som «Egon Olsen», den idérike, men slett ikke helt vellykkede lederen i den populære spillefilmserien om Olsenbanden, sammen med kompisene «Benny» i Sverre Holms skikkelse, «Kjell», spilt av Carsten Byhring, Aud Schønemann som «Valborg» og Harald Heide-Steen jr. som «Dynamitt-Harry».

Fra de senere år har han opptrådt i TV 2-serien «Mot i brøstet», som ble spilt inn på 90-tallet.

Lisboa

Den folkekjære skuespilleren var stjernen i Helsingborgsteaterns riksturné i 1951, og har gjestespilt flere ganger i Sverige.

I Sverige har han kanskje blitt mest kjent for TV-sketsjen han spilte i 1963, der han som norsk sjømann ble fortalt av sin overordnede: «Pikene i Lisboa har ikke mer enn pikene i Oslo». Til det repliserte sjømannen: «Nei, men det de har, det har de her i Lisboa».