Novartis varslet om betydelig framgang i vaksinearbeidet fredag, dagen etter at Verdens helseorganisasjon WHO kunngjorde at spredningen av H1N1-viruset nå har status som pandemi — en epidemi over landegrensene. Dette er den første influensapandemien på 41 år. H1N1-viruset utløser såkalt svineinfluensa.- Novartis har lykkes i å produsere et første parti av en influensavaksine, flere uker foran skjema, het det i en kunngjøring fra selskapet fredag. Den raske framgangen skyldes at selskapet har valgt såkalt cellebasert framfor eggbasert teknologi.

Vaksine utvikles vanligvis ved at den får vokse i egg fra visse typer organismer, snarere enn i enkeltceller. Denne teknologien vil ifølge fagfolk gjøre det mulig å masseprodusere vaksinen raskere, når den er ferdig utprøvd og godkjent for bruk.

Ifølge WHOs nettsider er det til nå meldt om nærmere 28.000 tilfelle av H1N1-smitte i 74 land, mens 144 mennesker er døde av svineinfluensa. Viruset virker stabilt og ser ikke ut til å mutere - endre seg - slik at det kan bli enda vanskeligere å bekjempe. (©NTB)