Obama kommer til Japan fredag, men rekker ikke å finne plass til et besøk i de to byene under dette besøket.I et intervju med det japanske fjernsynsselskapet NHK lover den amerikanske presidenten imidlertid å komme tilbake for å besøke Hiroshima og Nagasaki i løpet av sin presidentperiode.

— Minnene om Hiroshima og Nagasaki er etset inn i verdens bevissthet, og det vil være en ære for meg å besøke disse to byene i løpet av min presidentperiode, sier Obama.

Obama vil i så fall bli den første sittende amerikanske president som besøker de to japanske byene, der over 200.000 sivile ble drept da USA tok i bruk atombomber i 1945. Rundt 70.000 av Hiroshimas 350.000 innbyggere ble drept momentant da atombomben ble sluppet over byen 6. august 1945. Noen måneder senere var tallet på døde doblet.

Tre dager etter angrepet mot Hiroshima slapp amerikanerne også en atombombe over Nagasaki. Også der ble rundt 70.000 mennesker drept momentant, og mange andre døde i tiden som fulgte.

Obama har tatt til orde for en verden fri for atomvåpen, og forhandler i disse dager med Russland om en ny START-avtale som tar sikte på å bygge ned lagrene av slike våpen.

USA og Russland kontrollerer i dag 95 prosent av verdens atomvåpenarsenal. (©NTB)