TRONDHEIM: I jakten på de beste tidene i langrennssporet, går stadig flere mosjonister turrenn uten feste og staker seg gjennom mil etter mil.

Ingenting overlates til tilfeldighetene ved valg av ski. Eldar Rønning mener det fint går an å stake med feste, men da må du ha gode ski med et godt spenn. Foto: KIM NYGÅRD

Vasaloppet og Marcialonga uten feste. Det er målet for mange i vinter. Dessverre er det slik at flertallet staker feil.

— De blir sittende for mye bakpå, sier Rønning og demonstrerer feil teknikk på tredemøllen til Toppidrettssenteret i Granåsen.

Han har en rolig langøkt på timeplanen og finpusser teknikken i samråd med Olympiatoppens Øyvind Sandbakk.

Bruker beina og hofta

— Eldar bruker beina og hoften veldig godt, slik at han får et fall i kroppen. Så setter han trinsene bra fram og får heng på staven. Når han ligger foran med kroppsmassen, kan han falle på staven. Da må han være sterk nok til å stå imot, forklarer Sandbakk mens hans studerer Rønning på møllen.

Heiki Haugland opplever stor pågang fra mosjonister som ønsker å gå klassisk uten feste og som ønsker seg de beste racingskiene. - Alt handler om fart, sier Haugland. Foto: KIM NYGÅRD

— Den største feilen folk gjør er at de ikke bruker hoften og beina når de staker. Da står de bare og drar seg fram med armene. I armene er vi ikke spesielt sterke. I stedet må vi bruke kroppstyngden vår, beina og hoftene når vi staker, forklarer Sandbakk.

Nøkkelen til god staketeknikk sitter i magen, eller i buktrykket som du evner å skape.

— Blir du sliten i triceps, staker du feil, sier Rønning og legger til:

— Et enkelt triks er å holde pusten når du spenner ifra.

- Øv på timing

Oppskriften på fremgang er ifølge Rønning å trene på grunnteknikken og å bli sterkere.

— Det er bare å prøve. Finn deg en lett trasé. Legg inn en økt på en time der du trener lett staking og jobber med teknikken. Øv på timing, kjenn på teknikken og hvor sliten du blir i magen etter økten, sier han.

Og så var det denne styrketreningen, da.

— Ser man tilbake på de siste 15–20 årene, har stakingen utviklet seg veldig i langrenn. Vi som konkurrerer i dag er tre til fire prosent tyngre enn det de var den gangen. Vi tok skikkelig tak i styrketreningen i 2005/06 og fikk oss en skikkelig aha-opplevelse, sier Rønning.

— Hvilke øvelser vil du anbefale?

— Utgangsposisjonen er planken, plankeøvelser i veldig mange fasonger. Situps fungerer dårlig for å skape buktrykk.

En tretrinnsrakett

Øyvind Sandbakk, har følgende bilde på god staketeknikk:

— Vi kaller det ofte tretrinnsraketten. Det vil si at du må ha en reposisjonering der du bruker beina og hoften aktivt til å komme deg frempå. Da må du tørre å stole på stavene. Så kommer nummer to der det handler om å få et godt heng på staven, stå imot i mage og rygg. Så kommer draget til slutt. Altså, først fremtrekket, så henget og til slutt draget.

Både Sandbakk og Rønning er skeptiske til trenden der mange dropper feste under skiene på lange turrenn.

— Jeg tror du skal være godt trent for å stille til start uten feste. Det er få som er så godt trent at de klarer det. For de aller, aller fleste tror jeg det er mer effektivt å veksle mellom ulike teknikker. Da får du avlastet muskelgruppene, sier Sandbakk.

Eldar Rønning er ikke i tvil.

— Jeg tenker at de får en fryktelig dårlig skiopplevelse uten feste. Du må ha feste når du går i motbakkene, og det går fint å stake med godt feste. Finn dere heller gode ski som har et godt spenn som tåler litt smurning. De er lette å få feste på, men samtidig som de er lett å stake på.

Staker for å spare tid

I vinter skal Audun Bakk nok en gang stake seg gjennom detmeste av Vasaloppet og Marcialonga.

- Jeg har hatt fokus på å utnytte stakingen i forhold til ågå raskere i turrenn. De aller fleste har mye å hente på å utvikle nettoppstakingen. Der har eliten gått foran. Jeg husker jeg så Eldar Rønning stake oppen bratt kneik i Granåsen for noen år siden og ble inspirert. Nå klarer jeg det- ikke like fort som Eldar selvsagt - men jeg staker opp bakken uten å tenkeover det, sier Audun Bakk.

Om to år vil alt handle om staking i turrenn. Det tror HeikiHaugland som selger racingski til ivrige mosjonister i butikken sin på Melhus.Nylig var han i Bruksvallarna i Sverige og så trenden fra i fjor endatydeligere.

- Alt handler om fart. Det tar for lang tid å gå diagonalgang,sier Haugland om årsaken til at flere velger å spesialisere seg på staking.

Audun Bakk trener hver dag og målbevisst trening på rulleskimed intervaller, bakketrening og lange turer har gjort ham til en habil staker.Likevel er han er ikke like sikker som Haugland på at staking vil erstattediagonalgang og dobbelttak med fraspark.

- Jeg tror man skal tenke seg nøye om før man velger bortfeste i motbakkene. Du kan risikere å slite deg ut. Jeg velger å stake der jegkan spare tid på det. Under både Vasaloppet og Marcialonga sist hadde jeg littfeste i starten, før det bare ble staking. Det fungerte fint for meg.