Paracetamol og ibuprofen, kanskje mer kjent som Paracet og Ibux, er vanlige medisiner i norske hjem.

Og når det er behov for noe smertestillende og febernedsettende, er det mange som blander disse to — i troen av at det har bedre effekt.

Det bør du imidlertid ikke gjøre, ifølge overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk, skriver Aftenbladet.no.

Ikke anbefalt

– Det er ikke anbefalt å mikse paracetamol og ibuprofen. Noen mener det å blande dem gir bedre effekt. Men det er ikke noe vi i Legemiddelverket vil råde til, sier Madsen til Aftenbladet.no.

– Ibuprofen og paracetamol har likheter, men er også forskjellige, og det anbefales ikke å bruke flere legemidler samtidig, understreker han.

Økt fare for bivirkninger

– Blanding gir større risiko for bivirkninger. Ibuprofen er hardere mot magen, og det er enkelte personer som absolutt ikke bør bruke ibuprofen.

En annen fare hvis du blander disse to, er at den samlede dosen kan bli for høy.

– Doseangivelsen på pakkene tar ikke høyde for at du skal mikse med et annet legemiddel, forklarer Madsen.

– Vær litt forsiktig

– En stor andel av pasienter med magesår på norske sykehus har fått dette på grunn av bruk av smertestillende midler, sier overlegen.

De vanligste symptomene er magesmerter og en brennende, sviende følelse. Så dersom du har vondt i magen, bør du styre unna ibuprofen som smertestillende medisin.

– Jeg vil anbefale folk å være litt forsiktig. For høy dose kan føre til mageplager, magesår – og i verste fall blødende magesår.

– Hovedregelen er: Bruk minste effektive dose så kort tid som mulig.

Paracet det beste alternativet

Hvis du lurer på om du enten skal ta Paracet eller Ibux, trenger du altså ikke lenger være i tvil:

– Vi i Legemiddelverket anbefaler å bruke paracetamol foran ibuprofen. Paracetamol er førstevalget.

– Legemiddelet har god effekt og gir lite bivirkninger dersom det brukes riktig. Men følg bruksanvisningen på pakken.

Svak økning i salget

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at det reseptfrie salget av ibuprofen og paracetamol har økt litt i første halvår av 2012, sammenlignet med samme periode i fjor. Stigningen har vært på henholdsvis 2 og 4 prosent. Den totale økningen på de to legemidlene til sammen er på 3,5 prosent.

– Salg av reseptfrie smertestillende legemidler som innholder paracetamol og ibuprofen har økt svakt over lang tid og over hele landet. Rogaland ligger litt under landsgjennomsnittet, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Solveig Sakshaug, til Aftenbladet.no.

– Økningen i salg skyldes delvis at antall innbyggere øker samt at vi stadig blir eldre. Vi kan derfor forvente også en svak økning i framtiden.

Reseptfritt = kortvarig bruk

Både Sakshaug og Madsen understreker at reseptfrie legemidler kun skal brukes i kortere perioder.

– Det anbefales ikke å bruke reseptfrie smertestillende legemidler over lang tid uten at lege kontaktes. Paracetamol i høye doser kan gi leverskader, mens bruk av ibuprofen kan gi magesår. Bruk av høye doser over lang tid kan også gi hodepine som bivirkning, sier Sakshaug.

– Vedvarer smertene, oppsøk lege. Det er en grunn til at det kun er 20 tabletter i pakkene som selges reseptfritt, understreker Madsen.